Gangbare landbouw geen ‘heilig huisje’ voor Schouten
De Kamer hield, op verzoek van de Partij voor de Dieren, een dertigledendebat over de afname van de insektenpopulatie in Nederland. De hele Kamer, van links tot rechts, sprak zorgen uit over deze afname. Tot duidelijke voorstellen om dit tegen te gaan kwam men echter niet. De sleutel ligt echter wel bij de landbouw.
WUR bekijkt insectensterfte
Ook minister Schouten vindt het een belangwekkend onderwerp, zei ze. „De berichten over insectensterfte zijn alarmerend, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de boer. Die weet dat het voor de bestuiving, de plaagwering en de afbraak van gewasresten en mest tot organische stof o zo belangrijk is dat wij zorgen dat de insectenpopulatie in stand blijft.“ Maar het debat over deze zaak vond ze te vroeg komen. Naar aanleiding van berichten over de grote insectensterfte in Duitsland, eind vorig jaar, heeft de minister de WUR gevraagd om de situatie in Nederland in kaart te brengen. Dat rapport verwacht ze binnenkort, en daarom, zei ze, vond het debat net te vroeg plaats.
Landbouwproductie
Daarbij vond ze de verhouding tussen landbouwproductie enerzijds en duurzaamheid anderzijds subtieler liggen dan de zwart-wit tegenstelling die een deel van de Kamer schetste. „Ik wil de indruk wegnemen dat een hogere productie of bepaalde omvang van bedrijven per definitie gelijkstaat aan minder biodiversiteit“, zei ze. „Dat is niet zo. Sterker nog, er zijn bepaalde technieken waardoor de productie omhooggaat, terwijl we daarmee ook een bijdrage leveren aan duurzaamheid.“
Recht aan landbouw en natuur
Ze stelde te willen zoeken naar een manier om boeren recht te doen en tegelijkertijd natuurdoelen te realiseren. Maar dat betekent niet dat ze de productiegerichte landbouw de hand boven het hoofd wil houden. „Dat is geen heilig huisje“, zei ze.