‘Zorg voor goede en slagvaardige afhandeling aardbevingsschade’

Biemond: „Vannacht om half vier was ik weer thuis in Groningen. Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug. Van de ene kant goed omdat we nu wel de aandacht van de media gebben gekregen, maar aan de andere kant werden we wel onthaald als een stelletje criminelen.” En dat laatste is volgens Biemond zeker niet terecht. „Andersom als politici hier naar Groningen komen, worden ze ook netjes onthaald. Ik wil burgemeester Krikke van Den Haag in deze nog wel bedanken voor haar wantrouwen en halsstarrig optreden, want hierdoor hebben we wel meer aandacht van de media gekregen.”
Eva Jinek
Hoewel Biemond ook zijn trekker mee had, is deze helaas niet van de dieplader afgekomen. „Ik ben nog wel bij de hoorzitting geweest, maar heb daar niet al te veel van meegekregen. Maar wij hebben wel ons statement gemaakt.” Aansluitend is Biemond met zo’n vijftig andere boeren nog bij Eva Jinek in de televisiestudio aangeschoven. „Ik heb een goed gevoel over de dag en zeker ook over ons bezoek bij Jinek. Een mooi gebaar dat we zo op televisie aandacht kregen. Nu maar hopen dat het allemaal helpt.”
Afhandeling van alle schade
Volgens Biemond is het na 50 jaar gaswinning zeker niet zo dat de gaskraan in een keer dicht kan, maar is het wel zaak dat de regering snel op zoek gaat naar een goede energietransitie. „Langzaam afbouwen en een goede en slagvaardige afhandeling van alle schade.” Op het bedrijf van 160 hectare, dat hij samen in maatschap met zijn vader Wim runt, wordt al vier jaar een gevel gestut om zo te voorkomen dat de zaak tegen de vlakte gaat. Biemond: „Daar is nog niks aan gebeurd, maar dat heeft niet alleen met de NAM te maken. Zo staan er hier nog veel meer panden met redelijk wat schade, maar er geldt een algeheel sloopverbod omdat, zo zegt men, anders de ziel uit Groningen gaat verdwijnen. Dat is deels ook wel terecht, maar van de andere kant: het is hier geen museum en de kachel moet wel branden.”
Vergunningen traag
Biemond laat verder weten dat er in zijn geval wel al twee jaar geld klaar ligt om de opgelopen schade deels te herstellen. „Voor wat betreft het aardbevingbestendig en geschikter maken voor de hedendaagse akkerbouwpraktijk ben ik voor de schuren met de NAM akkoord. Alleen gaat het verkrijgen van een omgevingsvergunning erg traag vanwege het karakteristieke beeld van het bedrijf.” Dit is volgens Biemond een frustrerende vertragende factor die niet alleen een veiligheidskwestie betreft, maar die zeker ook niet goed is voor de toekomst van Groningse landbouwbedrijven. In tegenstelling tot de bedrijfsgebouwen, heeft Biemond tot zijn grote teleurstelling nog steeds geen akkoord met de NAM over de schade aan de kelder van zijn woonhuis. „Volgens de NAM is die schade niet aardbevingsgerelateerd, maar komt het door de bomen in de tuin die water zouden onttrekken en door de weg voor het huis waar nog geen vijf auto’s per dag overheen rijden. Dat frustreert gigantisch.”
Belanghebbenden
Biemond: „Mooi om te zien hoe snel je als sector zo iets in beweging weet te zetten. Als er echt iets is kunnen we ons snel mobiliseren. Blij dat ook iedereen zijn fatsoen heeft gehouden en dat alles netjes is verlopen.” Op de vraag in hoeverre hij er nu vertrouwen in heeft dat alles goed komt, antwoordt hij met Groningse nuchterheid: „Eerst zien, dan geloven. Mijn wens richting bestuurders en toezichthouders van de Shell holding, onder meer de oud-ministers Gerrit Zalm en Hans Wijers, is dat ze nu niet alleen naar de aandeelhouders, maar ook naar alle belanghebbenden bij de gaswinning kijken, dus ook de inwoners. Die plicht hebben zij.”