Teler moet loonwerker informeren over bodemziektes
De medewerkers van Willem Hack van Hack Loonbedrijf in Kruisland (NB) maken machines extra schoon als telers daar om vragen. Maar dat gebeurt bijna nooit, is de ervaring van de loonwerker. „Er zijn hier nauwelijks bodemziekten. Bovendien is hier in de buurt redelijk veel zandgrond. Dan wordt de machine minder vuil. Die spuit je in een half uur schoon. Bij klei is schoonspuiten veel meer werk.”
Corné Vinke uit Luttelgeest (FL) is loonwerker en voorzitter van de sectie Agrarisch loonwerk van loonwerkersorganisatie Cumela. Ook hij heeft bijna nooit een vraag van een teler gehad om een machine schoon te maken voordat die het perceel op mocht. „Hooguit een keer in verband met bacterieziekten in pootaardappelen, vóór het rooien van stammen of S-en. Ik vraag altijd wel hoe schoon de machine dan moet worden, want een machine helemaal schoonspuiten is haast niet te doen.”
Schoonspuiten kost geld
Telers die dat schoonmaken willen, moeten niet onderschatten hoeveel tijd dit kost, waarschuwt hij. „Écht schoonspuiten is echt een hele klus. Niet dat we dat niet willen, maar het moet wel in verhouding staan tot de tijd. Telers zullen misschien denken dat schoonmaken maar 50 euro kost, maar een aardappelrooier moet 175 tot 200 euro per uur opbrengen en schoonspuiten kost vele uren. Een machine kan in het seizoen geen dagen stilstaan. We willen best iets doen, maar na elk perceel een machine schoonspuiten is niet reëel.”
Lees het volledige artikel in de Veldpost, Agraaf, Vee&Gewas en Stal&Akker van zaterdag 10 februari
Tekst: Agrio
Beeld: Susan Rexwinkel