Akkerbouwers woedend over foutieve CBS publicaties

In een brief op hoge poten gericht aan het CBS wijst akkerbouwer Kees Hanse erop dat dat deze correcties erin resulteren dat in Nederland in 2017 geen 1,5 miljoen ton uien werden verbouwd maar 1,4 miljoen ton uien. „Per saldo 100.000 ton minder, dit zijn maar liefst 2.857 vrachtwagens vol met uien.” Volgens Hanse geldt hetzelfde voor de aardappelen (-61.000 ton). „Ook hier ten nadele van de agrarische sectoren.”
Wat hem stoort is dat er door de hoge totale opbrengstramingen geen marktwerking is en de uien al het hele jaar de schuur verlaten voor een halve kostprijs. „De prijzen hadden wel eens het dubbele kunnen zijn als het CBS de juiste gegevens had verstrekt. Het CBS zit namelijk 8 procent mis met de opbrengst! Ondertussen is ongeveer driekwart van de handel van oogst 2017 gedaan, dus driekwart van de boeren zit nu met de gebakken peren.”
Geen gegevens verstrekken
Hanse onderstreept dat dit niet de eerste keer is dat het CBS er flink naast zit ten nadele van de boeren. „Het beste is als wij helemaal geen gegevens meer zouden verstrekken. Maar dan krijgen we een boete. Dit geintje scheelt ons dit jaar aanzienlijk aan inkomen! We zitten juist om marktwerking verlegen. Hoe minder gegevens wij hoeven te delen met de overheid, hoe beter dit is. Let wel, alle verwerkende industrieën, handelaren, tussenhandelaren, enz kijken naar deze gegevens en stemmen hun productieproces er op af en proberen onze grondstof zo goedkoop mogelijk te verkrijgen. Ondertussen zijn wij de knecht van de industrie geworden en worden geheel uitgemolken. Uit cijfers van het LEI blijkt dat 45 procent van onze ondernemers onder de armoedegrens leeft.”
Markt kapot
Kees Hanse krijgt bijval van collega Gert-Jan Minderhoud. Ook hij onderstreept dat de enorme oogstramingen de stemming in de markt kapot maken. „Vervolgens volgt in de loop van het handelsseizoen meerdere keren bijstelling van de cijfers als ze werkelijk niet meer kunnen verbergen dat er iets niet klopt.”
Minderhoud wijst ook op de macht van de fritesproducenten en de uienhandelshuizen. „Een stuk of vier fritesproducenten verwerken de bulk van de aardappeloogst. Deze lieden kennen elkaar door en door en is het dan vreemd dat de prijzen die geboden worden voor aardappelen elkaar nooit veel ontlopen?"
In de uiensector gaat het volgens hem dezelfde kant op. "Enkele families domineren deze business en door familierelaties en samenwerkingsverbanden hebben zij de markt in handen. Uit een onderzoek van de EU naar marktverstoring kwam juist naar voren dat de producenten de vrije marktwerking verpesten door zich te verenigen in coöperaties en afzetorganisaties. Schandelijke omkering van de feiten!”
Vraagtekens bij verplichte melding
Minderhoud plaatst vraagtekens bij het verplicht verstrekken van gegevens aan het CBS. „Welke fabrikant verstrekt zijn productiecijfers nog voordat het handelsseizoen begint? Bij tractoren is het zelfs zo dat er geen actuele verkoopcijfers verstrekt mogen worden om marktverstoring tegen te gaan, terwijl de akkerbouwer nog voordat de gewassen allemaal in de grond zitten al zijn areaal moet doorgeven aan de overheid die er vervolgens politiek mee gaat bedrijven.”