CBS: publiceren oogstraming is een Europese verplichting

De definitieve oogstraming die het CBS vorige week presenteerde week op een aantal punten af van de voorlopige. Dit leidde tot boze reacties van akkerbouwers. Een aantal van hen liet op Akkerwijzer.nl weten dat de te hoog ingeschatte voorlopige oogstcijfers hebben geleid tot marktbewegingen en daardoor inkomstenderving voor akkerbouwers.
Kamerleden Jacco Geurts en Joba van den Berg hebben vandaag aan de minister van landbouw Kamervragen gesteld over de berichtgeving rond de oogstraming en de gevolgen hiervan. Zij vragen de minister te reageren op onder meer de mogelijke invloed van de oogstramingen op prijzen van uien en aardappelen.
Enquête
Het CBS baseert zich voor de inhoud van de voorlopige oogstraming op de landbouwtelling (arealen) en proefrooiingen van Delphy (verwachte hectareopbrengsten). Bij de definitieve raming vormen enquêtes met telers de basis voor de (verwachte) hectareopbrengsten. Pierik begrijpt dat dit zeker bij de voorlopige oogstraming een lastig element is, omdat op dat moment nog (lang) niet alles is geoogst, en er dus nog van alles kan gebeuren.
Maar stoppen met het publiceren van deze cijfers is vooralsnog geen optie, omdat het bureau dit verplicht is om te doen, zegt Pierik. Wat de achtergrond van deze verplichting is, weet hij niet.
Feiten
Pierik begrijpt dat de voorlopige oogstcijfers kunnen leiden tot marktwerking en dat dat nadelig kan uitpakken voor telers. Hij stelt dat het CBS bij de publicatie van de voorlopige cijfers duidelijk vermeldt dat het om voorlopige cijfers gaat. ‘Maar wij zijn het CBS, wij werken met feiten. En deze cijfers zijn op dat moment de waarheid.’
Opmerkingen vanuit de sector over afwijkingen tussen de voorlopige en de definitieve cijfers zijn ook voor Pierik niet nieuw. Om dit knelpunt op te lossen, heeft het CBS onder meer overleg gevoerd met brancheorganisaties, om te kijken waar het beter kan. Maar, meent Pierik, het gaat maar om een paar procent afwijking tussen de voorlopige en definitieve cijfers. ‘Dat is te overzien.’
Boetes
Voor de definitieve oogstraming benadert het CBS ‘een paar duizend akkerbouwers’. Deze zijn sinds enkele jaren verplicht mee te werken aan de oogstcijfers, ze moeten hiervoor een enquête invullen. Volgens Pierik reageert het grootste deel van de telers. Boeren die niet meewerken, riskeren een boete. ‘Dit is de uiterste sanctie die we in huis hebben om cijfers af te dwingen, niet alleen vanuit de landbouw maar vanuit alle sectoren. Gelukkig hebben we dit nog niet vaak hoeven toepassen.’ Vorig jaar lag er een afspraak met de brancheorganisatie om nog geen boetes uit te delen. Voor de cijfers over oogst 2018 vervalt die afspraak en kunnen weigeraars een boete uitgereikt krijgen.
Stem op de nieuwe poll op Akkerwijzer.nl: De voorlopige oogstraming van het CBS moet worden afgeschaft