Keten werkt aan groei van Nederlandse veldboon

In het ketenproject werken vijf partijen samen aan de opmars van de Nederlandse veldboon. De betrokken ketenpartijen zijn: akkerbouw- & fruitteeltbedrijf De Kortenhof, AgruniekRijnvallei, Frank Food Products, Bobeldijk Food Group en bakkerij Fuite. Volgens projectleider Jolijn Zwart-van Kessel van ZwartvanKessel Advies, is de Nederlandse veldboon sinds het Blair-House akkoord in 1992 over vermindering van landbouwsubsidies - net als andere hoogwaardige eiwitgewassen - vrijwel verdwenen uit de bouwplannen van Nederlandse akkerbouwers. Het areaal veldbonen in Nederland schommelde de afgelopen tien jaar steeds rond de 300 hectare. Volgens Jolijn Zwart-van Kessel is er nu sprake van lichte groei en ligt het areaal tussen de 400 en 500 hectare. Eind jaren tachtig werd er in Nederland nog 13.000 hectare veldboon geteeld.
Menselijke consumptie
Jolijn Zwart-van Kessel: „De veldboon is binnen food en feed een relatief nieuw plantaardig eiwit en kan op diverse manieren toegepast worden. Een van de speerpunten binnen het project is om consumenten, foodverwerkers en veehouders vertrouwd te maken met de Nederlandse veldboon. Deze plantaardige eiwitbron moet hoognodig weer terug op de kaart, nu de vraag naar lokaal geteeld eiwit sterk stijgt.” Volgens de projectleider is de veldboon een gewas dat nu grotendeels alleen nog maar richting veevoederindustrie gaat. „Daarmee is het voor veel akkerbouwers geen rendabel gewas om te telen. Dat moet veranderen willen we bij succesvolle nieuwe foodproducts genoeg areaal hebben om in de Nederlandse foodvraag te kunnen voorzien. Het is de bedoeling om met veldbonen producten voor menselijke consumptie te gaan maken. Dat gebeurt nu veelal nog met kikkererwten en sojabonen. Allemaal producten die van ver komen. Als dat in de toekomst met veldboon kan gaan gebeuren zou dat mooi zijn. Dit gewas laat namelijk een veel minder grote footprint achter, is duurzaam, het bindt stikstof en door de goede wortelstructuur is het goed voor het bodemleven.”
Vraag naar veldboon stijgt
De vraag naar veldboon is volgens Jolijn Zwart-van Kessel stijgende. „Binnen het project wordt ervaring opgedaan met de teelt, verwerking en toepassing van de Nederlandse veldboon. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de smakelijkheid en de textuur van de verschillende rassen. Zo zijn er al eerste resultaten geboekt met de verwerking van veldbonen tot een vegaburger.” Het project draagt hiermee volgens Zwart-van Kessel bij aan de nationale ambitie om plantaardige eiwitten weer nadrukkelijk op de kaart te krijgen bij akkerbouwers en consumenten. „Dat in dit project de gehele keten vertegenwoordigd is, maakt het project bijzonder. Partners kijken bij elkaar in de keuken en leren elkaars ketenstap kennen en waarderen. Bovendien kan er snel opgeschaald worden wanneer de vraag naar veldbonen toeneemt.”
Provinciale subsidie
Het veldboonproject krijgt wetenschappelijke ondersteuning vanuit Wageningen UR en wordt ook gesteund door The Protein Cluster om zo provincies te enthousiasmeren om teeltondersteuning te bieden. De provincies Overijssel en Gelderland zijn inmiddels overstag. In 2017 heeft Overijssel in het kader van de Innovatie agro & food-regeling een akkoord gegeven voor een subsidie voor de eerste fase van het project. De totale projectkosten bedragen 430.000 euro.

Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Beeld: Veldbonen keten praktijk innovatie project