Glyfosaat-commissie Europees Parlement meer in balans
De commissie van Staes wordt op dit moment in de steigers gezet. Op 8 februari werden dertig Europarlementariërs benoemd; evenredig verdeeld over de politieke stromingen. Er zitten ook twee Nederlandse Europarlementariërs in: Gerben Jan Gerbrandy van D’66 en Anja Hazenkamp van de Partij voor de Dieren.
Glyfosaat-kampen
Het doel van de commissie is om advies te geven over het aanpassen van de procedures om gewasbeschermingsmiddelen toegelaten te krijgen. De verlenging van glyfosaat maakte duidelijk dat er twee kampen zijn en die schermen met verschillende rapporten met tegenstrijdige conclusies. De commissie komt binnen negen maanden met voorstellen die de toelatingsprocedure eenvoudiger en sneller moet maken. Die aanbevelingen moeten er toe leiden dat het proces van verlenging geen politiek proces wordt maar op feiten is gestoeld.
Macht chemieconcerns
Dat is tenminste de formele kant van het onderzoek. Door het aanstellen van de fransman Eric Andrieu als voorzitter mag er vanuit worden gegaan dat de toelatingsprocedures voor de grote chemieconcerns lastiger gaat worden. Andrieu zit in het Europees Parlement namens de socialisten en vertegenwoordigt vooral de kleinschalige landbouw. Hij is net als veel anderen in Brussel bang voor een toenemende invloed van de grote chemieconcerns, waardoor boerenbedrijven in een afhankelijkheidspositie komen.
Sentiment keert
Wat dat betekent voor glyfosaat over vijf jaar valt officieel niet te voorspellen, want het parlement heeft geen beslissende stem. Dat hebben de landbouwministers. Het zegt wel iets over het sentiment in Brussel. De akkerbouwsector moet zich in ieder geval gaan voorbereiden op een verbod. In november kwam er maar ternauwernood een verlenging.