CBS: 'forse stijging suikerbietenareaal in 2017'

Volgens het CBS komt de groei deels doordat telers meer planten zaaiden. Ook gingen meer bedrijven deze teelt in hun bouwplan opnemen. In 2017 hielden circa achtduizend bedrijven zich bezig met de teelt van suikerbieten. Dat betekende een stijging van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De groeiende populariteit van de teelt van suikerbieten hangt volgens het CBS samen met de afschaffing van het Europese suikerbietenquotum per 30 september.
Verschillen Noord en Zuid-Nederland
Ruim een derde van de bedrijven die suikerbieten verbouwen, bevindt zich in Noord-Brabant en Zeeland. Het areaal van de bedrijven in deze provincies maakt echter slechts 27 procent uit van het totale areaal in Nederland. Bedrijven in de zuidelijke provincies hebben een aanzienlijk kleinere oppervlakte aan suikerbieten dan bedrijven in de noordelijke provincies. De gemiddelde oppervlakte suikerbieten per bedrijf is in het noorden met 16 hectare ruim twee keer zo groot als in het zuiden (7 hectare)
Record opbrengsten
Afgelopen jaar bereikte de opbrengst van suikerbieten een record van 93 ton/ha. Hierbij beroept het CBS zich op de oogstcijfers akkerbouw. De hectare-opbrengst ligt daarmee 19 procent boven het tienjaarsgemiddelde (78 ton/ha). De stijging is o.a. het gevolg van een combinatie van nieuwe bietenrassen en technieken en gunstige groeiomstandigheden in 2017. De provincie Flevoland heeft met 106 ton/ha de hoogste opbrengst terwijl Drenthe met 85 ton/ha de rij sluit.
Europa
Ook in andere landen binnen de Europese Unie is het suikerbietenareaal fors uitgebreid na de afschaffing van het suikerbietenquotum. Akkerbouwers in de EU verbouwden in 2017 op ruim 1,7 miljoen hectare suikerbieten, 16 procent meer dan in 2016. De teeltoppervlakte suikerbieten is in Frankrijk met 473.000 ha het grootst, gevolgd door Duitsland met 406.000 ha, Polen met 223.000 ha en Verenigd Koninkrijk 111.000 ha. Nederland volgt op de vijfde plaats met 85.000 ha. Qua hectare-opbrengst is Nederland de nummer drie achter Spanje en Frankrijk. Gemiddeld over de periode 2012 – 2016 was de opbrengst 81 ton per hectare. Spanje is koploper met gemiddeld 92 ton per hectare. Frankrijk staat op de tweede plaats met 88 ton per hectare.