Handelsbarrières zitten Nederlandse peen in Europa dwars

Brantjes: „Niet alleen landen, maar zelfs ook streken of provincies werpen handelsbarrières onder het mom van local for local, oftewel regionaal product eerst.” Zo geldt bij de Oosterburen al langer dat op de Duitse markt eerst wordt gekozen voor regionaal geteeld product, vervolgens komt de overige Duitse peen aan bod en als laatste schakel is er eventueel nog plek voor de Nederlandse peen. „Als exportland Nederland zijn wij daar niet op ingesteld.”
Protectionisme
Deze 'protectionistische maatregelen' worden volgens Brantjes, vaak onder het mom van gewasbescherming ingezet. „Dit terwijl we toch één gemeenschappelijk gewasbeschermingsbeleid hebben. Ondanks dat Nederland, België en Duitsland in dezelfde zonale zone voor gewasbescherming zitten, kan het zo maar zijn dat bepaalde middelen toch niet toegelaten zijn in andere regio’s. En ondanks de open grenzen, wordt peen uit Nederland niet in Duitse winkels toegelaten. Dat is bijzonder jammer. Terwijl we wel zouden voldoen aan alle residueisen die van toepassing zijn.” Hetzelfde beeld geldt volgens de LNCN-voorzitter ook voor Frankrijk en België. „Daar wordt bijvoorbeeld Nederlands product geweigerd wanneer het gespoten is met Luna Experience. Toegelaten in Nederland, maar nog niet in Frankrijk en België. Vervolgens wordt het Nederlands product geweigerd op basis van bovenwettelijke eisen.”
Naast de verschillen in toegestane middelen, doet volgens Brantjes ook het onderscheid in certificeringen de peenmarkt geen goed. „Certificering is op zich hartstikke goed, maar het opleggen van bovenwettelijke eisen voor certificering door verschillende grootwinkelbedrijven geeft een marktverfstorend effect. We zien nu dat iedere supermarkt weer een ander certificaat vraagt dan andere supermarkten in Duitsland al hebben. Dat is eigenlijk onnavolgbaar en duidelijk een vorm van marktprotectionisme.”
Kwaliteitsproblematiek
Brantjes roept de peensector verder op tot nauwere samenwerking op het gebied van kwaliteitsverbetering. „Actueel zijn de kwaliteitsproblemen. Die zijn ieder jaar aanwezig en ook in diversiteit, maar dit jaar in het bijzonder. Het bedrijfsleven doet heel veel onderzoek, maar dit is tot nog toe niet toereikend om deze problemen te voorkomen. Misschien zou er meer bundeling van kracht en meer onderzoek moeten zijn om dit in de toekomst toch te tackelen.”