Agrodata, volgende revolutie na mechanisatie en plantveredeling
Met de toetreding van Avebe en Cosun ontstaat een breed platform voor het delen van allerlei data binnen de gehele agrarische sector. In 2016 startten FrieslandCampina, Agrifirm en CRV de stichting SmartDairyFarming. Doel was om het gebruik van data op de boerenbedrijven te versnellen. In 2017 sloten LTO Nederland en EDI-Circle aan en in augustus van datzelfde jaar was de Coöperatie Datahub een feit. Op de Themadag Granen gaf Maaike van den Maagdenburg, Director Corporate Development binnen Cosun, met de presentatie ‘JoinData, versnelling van data gedreven innovatie op de akker’ een inkijk in de stand van zaken. „In november hebben we met alle partijen een intentieverklaring ondertekend. Plan is het delen van alle beschikbare data. Agrodata is binnen de akkerbouw de volgende revolutie na mechanisatie en plantveredeling.”
Online en realtime beschikbaar
Data en de uitwisseling tussen de verschillende partijen wordt zeker ook in de akkerbouw een hot item, zo is de stellige overtuiging van alle bij JoinData betrokken partijen. Innovatie op de akker is noodzakelijk voor verhoging van gewasopbrengsten, productkwaliteit, transparantie in de keten, meer aandacht voor biodiversiteit en een gezonde bodem. Volgens Coöperatie Datahub is het voor de realisatie van de doelstellingen waardecreatie en duurzaamheid noodzakelijk, dat het online en realtime beschikbaar stellen van data ten behoeve van de teler mogelijk wordt. De coöperatie wil op basis van data en door middel van datascience, teeltkennis ontwikkelen en voor klanten systemen ontwikkelen, waardoor ze betrouwbare data over duurzaamheids- en voedselveiligheidsindicatoren krijgen. Datahub wil met behulp van alle beschikbare agrodata ook supply chain en productieprocessen optimaliseren.
Waarde
Wat komt er bij het verzamelen van al die benodigde data allemaal kijken en hoe haal je waarde uit data? Van den Maagdenburg: „Alleen data is niet voldoende en niets waard, maar je moet er in de toekomst wel over kunnen beschikken. Beschikbaarheid en kwaliteit zijn hierbij echt van belang. De data moet worden ‘gekraakt’ en vertaald naar slimme algoritmes. Hiervoor is datascience en vakkennis nodig. Algoritmes moeten vervolgens verwerkt worden tot slimme applicaties voor telers en verwerkers. En die applicaties moeten weer ondersteunen in de besluitvorming.”
Databeschikbaarheid
Volgens Van den Maagdenburg zit er data in steeds meer silo’s, waardoor het overzicht ontbreekt. „Iedere partij - stakeholders - die rond de akker loopt, is wel bezig met smart farming. En uit diverse bronnen is al meerdere jaren data beschikbaar. We hebben te maken met veel verschillende en soorten gegevens. Vandaar een datahub, een soort van snelweg voor het transport van allerlei data.” En een ding is daarbij volgens haar leidend: ’De teler beslist voor wie en door wie data beschikbaar komen.’
Stand van zaken
Voordat het open dataverkeer de akkerbouw straks kan gaan ondersteunen én verbeteren, moet er nog wel het een en ander worden geregeld. Volgens Van Maagdenburg is er zeker ook sprake van scepsis. „Drempels gaan we wegnemen door middel van kleine projecten.” Na de eerdere ontwikkelingsfases, waarin BMS Teeltregistratie en Bouwplan plus GEO centraal stonden, geldt nu de fase van Smart Farming agrodata. Van Maagdenburg: „Het gaat allemaal nog niet zo snel. Er zijn nog geen grote successen en dat moet wel veranderen.” Het ontbreken van tot de verbeelding sprekende toepassingen komt onder meer door de complexiteit van de gewassen en de diversiteit aan belangen die er onder meer zijn bij verwerkende industrie en leveranciers van gewasbescherming en machines.
Data governance en uitwisseling
Binnen JoinData zal straks dataverkeer op gang komen tussen alle aangesloten partijen. Behalve boeren, zijn dat ook de stakeholders (bedrijven/organisaties). Een platform om safe en betrouwbaar data te kunnen combineren en verrijken. Van den Maagdenburg: „Iedereen blijft baas over zijn eigen data. Uitwisseling van data gebeurt op basis van machtigingen. Daar waar mogelijk gaan we informatie anonimiseren en open toegankelijk maken.” Volgens de planning van JoinData komt er in 2018 en 2019 voor alle partijen die in de akkerbouw actief zijn een mogelijkheid om aan te sluiten. „Alle stakeholders, er worden geen partijen uitgesloten.”