Ook zonder Cruiser lijken problemen in de peen wel te tackelen
Terwijl de peennoteringen op de beurzen afgelopen week hun opgaande lijn verder uitbouwden, zijn er in de peensector ook mindere positieve berichten. Actueel zijn de grote verschillen in kwaliteit van de peen die nu, en zeker ook in de komende maanden, uit de bewaring komt. Maar ook de barrières die her en der binnen Europa de handel eventueel gaan bemoeilijken, zijn zeker een punt van aandacht.
Thiametoxam
En op teelttechnisch gebied wordt door de EU deze maand ook nog eens gestemd over thiametoxam, de actieve stof van het in de peenzaadcoating veel gebruikte product Cruiser. „De verwachting is dat we het niet gaan redden”, zo verkondigde Goorden tijdens de Themadag Peen. En dus zullen er alternatieven op tafel moeten komen om met name de wortelvlieg te bestrijden. Maar waar, wanneer en vooral hoe en met wat kun je het beste ingrijpen? De meest kritieke momenten liggen volgens Goorden rond de tweede week mei, half augustus en in warmere jaren soms ook nog half oktober. Het zijn de larven die schade veroorzaken. De wortelvlieg kent meerdere larvenstadia. De jongere larven vreten vooral de haarwortels, de oudere larven gaan rechtstreeks de peen in en veroorzaken vanaf halverwege de wortel vraatschade richting de wortelpunt.
Alternatieve middelen
Door het zeer waarschijnlijke wegvallen van Cruiser blijven er voor de bestrijding van de eerste generatie wortelvlieg - middels nematiciden voor rijenbehandeling - twee producten over: Vydate 10G en NEMguard DE. Beide middelen tegen aaltjes hebben een nevenwerking op wortelvlieg, waarbij NEMguard, als zogeheten biorational, van natuurlijke herkomst is. Dit product ontstaat door knoflook te vermalen en vervolgens te verhitten. Goorden: „De polysulfiden die dan ontstaan, zijn direct dodend op aaltjes en maden.” Bij toepassing gelden wel enkele aandachtspunten. Zo kan de werking bij droge grond afnemen, moet er na toepassing met 20 mm worden beregend en als de droogte aanhoudt is zelfs beregening tot 80 mm in de eerste 6 weken na zaaien noodzakelijk. Voor de bestrijding van de tweede en derde generatie zijn er dan nog de middelen Coragen en Benevia. Dit laatste product wordt nog deze maand met een toelating op markt verwacht. Coragen past volgens Goorden goed in natuurlijke systemen. Dit middel heeft met een toepassing van 175 ml/ha een wettelijke interval van 14 dagen en mag maximaal 2 keer per jaar worden toegepast. Ook Benevia kent een maximale toepassing: 2 keer 0,75 liter/ha, met een minimale interval van 10 dagen.
Luisbestrijding
Met betrekking tot de bestrijding van luis, benadrukt Goorden met klem het voorkomen van zuigschade en de aantasting door pastinakegeelvlekvirus. „Luizen kunnen in de peen bijzonder veel schade veroorzaken en bestrijding is bijzonder belangrijk.” Dit kan middels rijenbehandeling met Vydate 10G en bespuitingen met de middelen Calypso (0,25 liter + Wetcit 0,1% - max. 2 keer) en Pirimor (0,5 kg - max. 2 keer). Met de restrictie dat Pirimor een hoge luchtvochtigheid en een klein beetje gewas nodig heeft zodat het middel ook blijft hangen.
Beheersmaatregelen noodzakelijk
Naast het gebruik van middelen is het volgens Goorden zaak dat er op en rond de peenpercelen maatregelen worden genomen om de druk van de wortelvlieg te kunnen beheersen. Maatregelen zijn: aangrenzende bermen en taluds maaien, geen beregening gedurende twee weken na de eerste waarneming, beperk aanaarden en beschadigingen, in een keer alles oogsten, beperk daarbij oogstverlies en gebruik etherische (uien)olie rondom perceel. Dit laatste maskeert de geur van schermbloemigen (waardplanten), waardoor er minder afzetting van eitjes plaats vindt.