Wiebes: 'CBS-ramingen beïnvloeden uienmarkt'
Het CBS publiceert elk jaar eind oktober een voorlopige oogstraming, en eind januari een definitieve raming. Dat is Nederland in EU-verband verplicht, vertelde Wiebes. Die cijfers gebruikt de Europese Commissie om inzicht te krijgen in de markt en om beleid op te baseren. De cijfers zijn volgens de minister van essentieel belang voor de EU voor het beheer van de gemeenschappelijke markten. Ook de Nederlandse regering gebruikt die cijfers; op basis hiervan wordt bijvoorbeeld jaarlijks in december het inkomen van de landbouwsector berekend.
Uiencijfers CBS
Wiebes bestrijdt de klacht dat het CBS de uienoogst keer op keer naar beneden bijstelt. Bij zijn brief levert hij een overzicht van de oogstramingen van het CBS voor de jaren 2010 t/m 2017. Daarop is te zien dat de totaal gerealiseerde bruto opbrengst in tonnen in die jaren vier keer hoger is geweest dan de geschatte opbrengst, en vier keer lager. De verschillen lopen van +7,4 procent in 2011 tot -8,2 procent in 2016.
„De oogstcijfers die door het CBS worden gepubliceerd worden door de markt gebruikt om het Nederlandse aanbod van uien in te schatten en daarmee de prijs", schrijft Wiebes in zijn brief. „Het is echter aan de markt zelf om te bepalen op basis van welke informatie de uien worden verhandeld."
Kritiek akkerbouwer
Eerder dit jaar verlaagde het CBS het definitieve uienareaal met 500 hectare naar 26.123 hectare voor 2017. Ook de gemiddelde hectareopbrengst verlaagde het met 1 ton naar 55,7 ton per hectare. Deze correcties en foutieve cijfers zijn een doorn in het oog van akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee en stuurde hierover het CBS een brief. Volgens Hanse maakt dit de marktwerking kapot en heeft dat voor de uiensector rampzalige gevolgen.