Fotoserie: Proef Delphy: Zoete bataat kansrijk maar vraagt verder onderzoek
Rassenkeuze is een belangrijk item bij de teelt van zoete bataat. De verschillen tussen de elf rassen van de proef in 2017 zijn groot, zoals de grofte van de knollen en de vorm, zo bleek gisteren tijdens de beoordeling. ‘De bataat was over het geheel nogal langwerpig, wat wortelachtig’, zegt Cor van Oers van Delphy. De grillige vorm van oogst 2017 riep tijdens de beoordeling discussie op. Delphy heeft dan ook besloten in de proeven voor 2018 meer op de sortering te gaan letten.
Warmtebehandeling na de oogst
Ook op het gebied van bewaarbaarheid waren er grote verschillen. Na de oogst heeft de helft van elk ras een warmtebehandeling gehad. Tijdens de beoordeling van de bataat werd duidelijk dat voor heel veel rassen een warmtebehandeling noodzakelijk is, zegt Van Oers. In deze onbehandelde partijen zat beduidend meer rot. ‘De kwaliteit was sterk achteruit gegaan.’ Slechts een klein deel van de elf onderzochte rassen deed het zonder deze behandeling goed.
In de proeven van dit jaar worden op twee locaties tien tot twaalf rassen geteeld. Zeven hiervan zaten vorig jaar ook in de proef, de andere zijn nieuw. De proefvelden liggen op Tholen (klei) en in Zuidoost-Brabant (zand). Dit jaar wordt meer gekeken naar rassenkeuze en teelttechniek. Ook de oogst steekt redelijk nauw: bataat is kwetsbaar en daardoor gevoelig voor rot na beschadiging bij de oogst.
Juiste ras
Delphy doet sinds ongeveer 2014 proeven met de teelt van zoete bataat. Doel hiervan is om het juiste ras en de juiste teeltomstandigheden boven water te krijgen, zodat het gewas ook onder Nederlandse omstandigheden met succes geteeld kan worden. Waarmee het een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor akkerbouwers.
Zoete bataat wordt steeds meer gegeten. Sinds ongeveer vijf jaar ligt het in de schappen van de supermarkten. Deze bataat is geteeld in het buitenland. ‘Het zou toch mooi zijn als de bataat in de supermarkten afkomstig is van Nederlandse bodem.’