‘Pestinfo brengt bijna hetzelfde als middelenatlas’
Medewerker Rik van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bouwde in 2016 een app en website waarin de concentraties van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater worden weergegeven. Voor de landbouw pakten deze cijfers gunstiger uit dan de cijfers die op de website Bestrijdingsmiddelenatlas.nl van Universiteit Leiden staan. Die wordt gezien als officiële website, omdat het in opdracht van de waterschappen en het ministerie is opgezet. De discussie laaide zo hoog op dat de medewerker van het waterschap werd geschorst.
Afwijking rekenmethode
Rik ontdekte bij het ontwikkelen van zijn site dat Nederland een andere rekenmethode hanteert dan wat Brussel voorschrijft. Daardoor zou, volgens Rik, de hoeveelheid middelen in het water lager zijn dan nu door Universiteit Leiden was voorgesteld. Rijkswaterstaat concludeert nu dat de rekenmethode voor 96 procent overeenkomt. De afwijking zit in 4 procent. Het gaat dan om gegevens waarvan zowel de meting als de norm onder de rapportagegrens liggen van de Kader Richtlijn Water. Pestinfo neemt die wel mee in de overzichtskaarten en de Bestrijdingsmiddelenatlas niet.
Of die lezing ook door medewerker Rik gedeeld wordt is nog even de vraag. Op vragen reageert hij als volgt: „Goede zaak dat de waterschappen hiermee serieus ingaan op de door mij geconstateerde en aangekaarte verschillen tussen beide rekenmethoden. Ik ga hier heel serieus naar kijken, maar wil hier niet overhaast op reageren.”
Voor meer info over 'Openbaarheid van metingen van gewasbeschermingsmiddelen en het toetsen van metingen aan de norm', zie: www.helpdeskwater.nl