Peenprijzen zetten de opgaande lijn stevig door

Ook schaaltjespeen ging verder omhoog en bereikte 23-29 euro (+8 euro). Voor bio-schalenpeen kwam een notering van 50-60 euro op het bord (+5 euro). Op beurs Middenmeer was de stemming met 16-20 euro (+4 euro) voor B/C peen en voor C/D peen 13-17 euro (+3 euro) eerder deze week al ‘prijshoudend’.
Vraag is breed
Volgens Paul van der Linde - mede-eigenaar van het gelijknamige familiebedrijf in Emmeloord en actief in de peenhandel en -verwerking - was deze prijsontwikkeling al langer te voorzien. „De koelhuizen zaten dit jaar zeker goed vol. Maar door de mindere kwaliteit blijft er na het spoelen veel minder peen over. Gemiddeld scheelt het wel 150 kilo per kist. Ook in Duitsland is de kwaliteit van veel peen slecht.” Dat de vraag naar peen als gevolg van de afgelopen vorstperiode is gestegen, bestrijdt Van der Linde. „De vraag was al goed, ook vóór de vorst. Nu is de vraag wel heel breed. Er wordt zelfs vanuit Italië en Spanje peen gevraagd. Daar heeft het veel geregend en hadden ze ook vorst.” Van der Linde voorziet dat de stemming tot einde van het handelsseizoen ‘vast’ blijft, met tussentijds nog verdere stijgingen. „Niet meer alle weken met zulke grote sprongen zoals deze week, maar stijgen zal ie.”
Minder netto
Ook Daan Goense, peenteler op Tholen, ziet dat de vraag naar peen behoorlijk in de lift zit. „Ik lever nu zo’n vijf vrachtauto’s per week. Dat is begonnen in de week met de strenge vorst. Die vraag is ook daarna aangebleven. We leveren volop en in dit tempo ben ik over twee tot drie weken wel leeg.” Volgens Goense is er minder peen beschikbaar en is door de strenge vorst de peen die zeker in Duitsland nog in de grond zat bevroren. Daarbij komt de mindere kwaliteit van de peen die uit de bewaring komt. „Er worden dit jaar echt minder netto kilo’s uit de kist gespoeld. Na spoeling heb ik nu een gemiddelde opbrengst van zo’n 550 kilo, tegenover andere jaren met 600 tot 650 kilo.”