Areaal bloembollen per teler sinds 2000 bijna verdubbeld
Vorig jaar werd op 25.500 hectare bloembollen geteeld, 18 procent meer dan rond de eeuwwisseling. De groei zit met name bij de tulpenteelt. Het areaal tulpen is tussen 2000 en 2017 met 38 procent toegenomen, tot ruim 13.000 hectare. Dat betekent dat de helft van het bloembollenareaal vorig jaar bestemd was voor de teelt van tulpenbollen.
Sinds 2015 weer groei in aantal tulpenkwekers
Het aantal bedrijven waar tulpen worden gekweekt, nam in de loop der jaren sterk af: 46 procent. Sinds 2015 laat het aantal tulpenbollenkwekers echter weer een lichte stijging zien. Bij alle bolgewassen daalde het aantal telers, maar bij de teelt van irissen en krokussen was die daling met respectievelijk 81 procent en 75 procent het sterkst.
De groei van het areaal tulpen lijkt ten koste te gaan van de arealen van andere bollensoorten zoals de narcis en de gladiool. Het areaal gladiolen was in 2017 vergeleken met 2000 met 40 procent afgenomen, het areaal narcissen daalde in die tijd met 19 procent.
Meer lelies en hyacinten
De arealen lelies en hyacinten groeiden met respectievelijk 27 procent en 26 procent, minder hard dan het areaal tulpen. Net als bij de tulp was bij deze bollensoorten naast de groei van de arealen een daling van het aantal telers te zien vergeleken met 2000.
De meeste bloembollen worden nog steeds geteeld in de kop van Noord-Holland. De Noordoostpolder is ook een belangrijk teeltgebied. Daarnaast is een concentratie van de teelt zichtbaar in midden-Drenthe