Zelfs een topbodem vraagt tijdige voeding
Ieder heeft zo z’n eigen strategie om het moment te bepalen voor toediening van de 1e N-gift op wintertarwe en -gerst. Strooiomstandigheden en type meststof spelen daarbij een belangrijk rol. Feit is dat in ieder geval de plant in staat moet zijn om de stikstof op te nemen. Als het wortelgestel van de plant goed wordt bekeken en er nieuwe witte worteltjes verschijnen, dan is de plant ook ‘klaar’ om de stikstof op te nemen. Er zijn telers die de eerste gift al vroeg in februari hebben gegeven en er zijn telers die door de omstandigheden nu nog moeten strooien. Geef deze gift zo snel mogelijk; onderzoek wijst uit dat strooien na half maart een nadelig effect op de opbrengst kan hebben.
De wintergerst ziet er soms geel uit zo vlak na de winter. Dat trekt al snel weg zodra de eerste gift is gegeven. Waar het in wintertarwe gebruikelijk is om drie kunstmestgiften te geven, volstaat wintergerst met twee giften. Vanwege de lage stikstofvoorraad in de grond, is het advies een voldoende hoge eerste gift te geven.
Korrel-N of vloeibare N?
Er is een prijsverschil tussen een korrelmeststof, zoals Nutramon KAS en een vloeibare meststof zoals Urean. Op basis van de eenheden stikstof is de vloeibare vorm het meest aantrekkelijk geprijsd, maar houd rekening met de verschillen zoals eerder uitgelegd in de Topbodem nieuwsbrief van februari. Het verschil zit in het aandeel ureum in vloeibare meststoffen. Ureum moet omgezet worden in ammonium waarbij ammoniakvervluchtiging optreedt. Dat kan oplopen tot 15% van de stikstof in de vorm van ureum. Dit kan worden voorkomen als de meststof direct wordt ingewerkt, maar dat is geen optie bij wintergranen. Ammonium zit zowel in KAS als ook in Urean. Deze vorm moet ook worden omgezet tot de plantopneembare vorm nitraat. Dit kan bij een lage bodemtemperatuur enkele weken duren. Nitraat is direct beschikbaar en zal een snel zichtbare reactie in gewas geven.
Overigens kan ureum opgenomen worden door het blad, in tegenstelling tot ammonium en nitraat. Dit zal nu geen zichtbaar effect geven omdat het blad van de wintergranen ‘versleten’ is. Bij een tweede gift als er nieuw en veel blad is gevormd zal ureum wel een effect laten zien.
Tekst: OCI Agro, NutriNorm.nl