Bietenzaai komt langzaam op gang

Circa 300 hectare was reeds half maart gezaaid. Cosun vindt het verrassend dat deze bieten, ondanks de lage temperatuur, zichtbaar beginnen te kiemen. De regen van dinsdag en woensdag heeft de zaai stilgelegd.
In Flevoland was maandag circa 1.000 hectare gezaaid (14,9 procent van het totaal), in het Oldambt 1.500 hectare (16,3 procent). De overige 1.000 hectare ligt verspreid over Nederland. In Gelderland 14,9 procent. Gemiddeld over heel Nederland is 4 procent van het areaal nu ingezaaid.
Op de noordelijke klei in het Oldambt kon relatief veel worden gezaaid omdat de bovengrond er veelal mooi bij lag. De ondergrond was nog niet overal even droog. Cosun verwacht dat, gezien het huidige weer, de sector lang moet wachten voordat de ondergrond echt droog wordt.
Volgens de suikercoöperatie hoort bij het motto ‘zaai als de grond bekwaam is’, niet alleen het zaaibed maar ook de laag direct hieronder. Cosun adviseert daarom vóór de zaaibedbereiding met een spade te controleren of de laag van 10 tot 15 cm diepte voldoende droog is om te berijden. Over het algemeen waren telers nog terughoudend omdat de grond op de meeste percelen net niet goed was om te zaaien. Op lichte grond is nauwelijks iets gezaaid. Het was ook niet echt drogend weer. De eerste bieten in Walcheren zijn gezaaid op een perceel met niet-kerende-grondbewerking. De grond was in vergelijking met andere percelen iets eerder bekwaam om te zaaien.
Muizen
Cosun drukt haar telers op het hart om op gezaaide én niet-gezaaide percelen heel goed de muizen in de gaten te houden. Schade is te voorkomen door het aanbieden van alternatief voer. Door de muizen dit alternatief voer circa één week voor het zaaien aan te bieden, leren ze de voerplaatsen te vinden.