Brussel stelt meer transparantie voor rond gewasbescherming
Zij wil het aangetaste vertrouwen in het Europese Voedselagentschap (EFSA) opkrikken door voor meer openheid te zorgen over de studies van de fabrikanten, die mede bepalend zijn bij de risicobeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee komt de Commissie alsnog gedeeltelijk tegemoet aan de bezwaren die meer dan een miljoen EU-burgers vorig jaar uitten door een petitie te ondertekenen tegen de verlenging van de vergunning voor het gebruik van glyfosaat.
Roundup
Ofschoon de Commissie hiermee reageert op de ontstane commotie rond glyfosaat, beweert zij dat haar besluit kadert in de geplande herziening van de levensmiddelenwetgeving. In december vorig jaar verlengde de Europese Commissie met goedkeuring van een meerderheid van EU-lidstaten de markttoelating voor glyfosaat met vijf jaar. Daarover ontstond betwisting omdat het actieve bestanddeel van Roundup volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek mogelijk kankerverwekkend zou zijn voor de mens. Voor de Commissie werkende agentschappen spraken dat tegen.
Beslissingsprocedure transparanter
De Commissie volgde de gunstige adviezen van haar chemicaliënagentschap (ECHA) en voedselagentschap (EFSA). Daarop ondertekenden meer dan één miljoen inwoners uit 22 EU-lidstaten een petitie met de vraag om glyfosaat alsnog te verbieden en het wetenschappelijk onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen transparanter te maken. Zij pikten het niet dat de Commissie en de lidstaten gehoor gaven aan studies, die door de fabrikanten van de onkruidverdelger (vooral Monsanto) waren besteld en betaald. Twee maanden later geeft de Commissie alsnog toe dat het beslissingsproces transparanter moet zijn.
Register voor fabrikantenstudies
Burgers zullen meer toegang krijgen tot de informatie op basis waarvan EFSA oordeelt. De Commissie moet zo nodig meer bijkomend onderzoek kunnen vragen en wetenschappers in de lidstaten krijgen een grotere rol bij de goedkeuring van bepaalde producten. Voorts komt er een openbaar register met alle bestelde studies en moet de crisiscommunicatie naar de consumenten beter verlopen. Het opzetten van een Europees register voor fabrikantenstudies moet ervoor zorgen dat producenten geen ongunstige onderzoeksresultaten achterhouden. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten gaan zich nu over het Commissievoorstel beraden.
Tekst: Jan Schils