Directe betalingen aan boer 4 procent omlaag
In reactie op de presentatie van het nieuwe EU-budget vertelde landbouwcommissaris Phil Hogan hoe het lagere landbouwbudget effect heeft op het nieuwe GLB. Hij vindt de korting fair, nu de bijdrage van 12 miljard van het Verenigd Koninkrijk wegvalt, en dat een zelfde bedrag zal worden besteed aan nieuwe prioriteiten voor de EU.
Premieverschillen gelijktrekken
Boeren in de meeste landen zullen een korting van 3,9 procent op de directe betalingen kunnen verwachten, stelde de landbouwcommissaris. Voor zes landen zal de korting lager uitvallen en in vijf landen zal de hectarepremie zelfs stijgen. Op die manier wil Hogan het verschil in premie tussen Oost- en West-Europa gelijktrekken. De commissaris wijdde niet uit over hoe dit per land uitvalt, maar naar verwachting worden Nederlandse boeren getroffen voor de maximale 3,9 procent.
Een andere verandering is de introductie van een plafond om te zorgen dat niet alle geld naar grote boeren gaat. Lidstaten zullen een bedrijf niet meer dan 60.000 euro aan directe steun kunnen geven, vertelde Hogan. Het overige geld kan de lidstaat gebruiken om kleine en middelgrote boeren beter te ondersteunen.
Cofinanciering afbouwen
Daarnaast wil Hogan cofinanciering afbouwen. Hij wil alle cofinanciering met 10 procentpunten omlaag brengen; dus een product dat 80 procent cofinanciering krijgt, zal in de volgende GLB-periode vanuit Brussel nog maximaal 70 procent kunnen krijgen, een product dat nu 40 procent cofinanciering krijgt zal straks maximaal 30 procent krijgen. Lidstaten kunnen het gat uit eigen middelen aanvullen. Ook EU-kortingen op plattelandsontwikkeling kunnen door lidstaten zelf worden aangevuld.
Daarentegen zal er meer geld beschikbaar zijn voor innovatie in de landbouw en bio-economie. Het huidige innovatiebudget is 3,5 miljard euro, dat wordt opgerekt naar 5 miljard euro.