Vroege coloradokever zet telers NO-Groningen op scherp
Bij navraag blijkt de soep op dit moment gelukkig nog niet helemaal zo heet gegeten te worden als hij wordt opgediend, maar om verder onheil te voorkomen is waakzaamheid zeker geboden. Dinkla: „Het valt nu nog wel mee, maar je ziet ze wel al overal op het perceel. Elke tien meter kom je er zeker eentje tegen. ”
Vraatschade larven
Dinkla teelt ten zuiden van de A7 op een perceel van 5 hectare zetmeelaardappelen van het ras Festien. „De vraatschade is nu nog niet al te groot, maar zonder iets te doen wordt dat in de komende weken zeker erger. Ik wacht nog even met bestrijden, want dat kan het beste als de nieuwe kevers als larven net uitkomen en dat moment is over ongeveer een week.”
Voor de bestrijding gebruikt Dinkla sinds drie jaar met succes het middel Coragen. „Het wordt hier echt een probleem als wij niet meer met dit middel mogen bespuiten. Hiervoor gebruikte ik Calypso en Gazelle.” Volgens Dinkla is de coloradokever ook elders in het Noordgroningse zetmeelgebied een plaag die zonder aanpak voor grote problemen zorgt. Behalve spuiten helpt het volgens hem ook om tijdens het poten het middel Vydate te gebruiken. „Dan heb je echt veel minder last.”
Alertheid
Volgens Johan Schuitema, eigenaar en teeltadviseur van de gelijknamige agrarische grootandel in Mussel (GR), is de vraag of de colaradokever dit jaar meer of minder aanwezig is nog moeilijk te beantwoorden. „Het is wel vroeger dan normaal en dat heeft alles met de temperatuur te maken.” Schuitema adviseert telers om de keverpopulatie in de komende weken wel goed in de goed in de gaten te blijven houden. „De vraatschade die je nu ziet is van de kevers, maar de meeste schade veroorzaken de larven. Na het uitkomen van de eitjes, over ongeveer een week, moet je de larven bestrijden.”