
Stikstofkunstmest maken met minder energie stap dichterbij

Het gebruik van stikstofmeststoffen is binnen de akkerbouw een zwaarwegende factor voor het totale energiegebruik. Op dit moment gebruiken fabrikanten stikstofmeststoffen de Haber-Bosch methode. Daarbij is hoge druk nodig en bijzonder hoge temperaturen. De onderzoekers in Florida denken met een andere katalysator bij kamertemperatuur en gewone luchtdruk ammoniakhoudende stikstofmest te kunnen maken.
Als katalysator gebruiken de onderzoekers palladiumhydride. Het proces kan dan met electriciteit gebeuren. De hoeveelheid energie die dan nodig is, is heel veel minder groot dan nu in het Haber-Bosch proces. Een mogelijkheid voor de toekomst is de productie van de stikstofmest op de boerenbedrijven met stroom van zonnepanelen of kleine windmolens, waardoor ook transportbewegingen tot een minimum beperkt worden.
Groene kunstmest
LTO-bestuurder van de vakgroep akkerbouw Jaap van Wenum twitterde bij de bekendmaking van het onderzoek over de groenere manier van mestproductie, waar de onderzoekers aan werken. Vakgroepsecretaris Jeroen Kloos schreef al eerder over het onderwerp. Telers willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en dit kan een stap zijn. Diverse projecten van LTO Noord, ZLTO en LLTB richten zich op beperking van kooldioxide-uitstoot en vergroening van de akkerbouw.
De onderzoekers in Florida spreken van 'opwindende resultaten', maar ze zijn ook terughoudend als het de introductie in de praktijk betreft. Ze zeggen nog veel over het mechanisme van de reactie te moeten weten. Zo is bijvoorbeeld nodig meer te weten over de elektrische reactie van de waterstofatomen en elektronen en het benodigde voltage voor goed verlopende reacties met deze katalysator.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes