'Agroforestry binnen 15 jaar alternatief voor monocultuur'
Sukkel werkt aan boslandbouw vanuit zijn expertise bodem en klimaat. Hij ziet verschillende voordelen in de combinatie van eenjarige akkerbouwgewassen met houtige gewassen. De bomen of struiken leggen voor langere periodes biomassa vast, ze leveren fruit, noten en hout. Andere voordelen zitten in de beschutting tegen extreem weer en het diepe wortelstelsel van bomen, dat nutriënten van diepere lagen naar boven brengt. In een agroforestrysysteem worden water, meststoffen en licht efficiënter gebruikt.
Anders denken
Overschakelen op agroforestry vraagt om aanpassingen in het denken over landbouw en de regelgeving rondom teelt en landbouwbeleid. Europese landbouwsteun is nu nog geënt op monoculturen. Als de boslandbouw als duurzamer wordt beschouwd dan de huidige landbouw, moet er ruimte zijn voor ontwikkeling op boerenbedrijven, zo bepleit Sukkel. Regelgeving staat agroforestry nu nog in de weg.
Mechanisatie in een combinatiecultuur van eenjarigen en meerjarigen is ingewikkelder, maar zeker niet onmogelijk. Ontwikkeling van robots en aanpassing van de strokenbreedte op de machines maken grote stappen. Het proefbedrijf van WUR in Lelystad onderzoekt Agroforestry. Op de Broekemahoeve zijn vier rijen bomen van 150 meter geplant voor het onderzoek, zegt Joost Rijk van de Broekemahoeve.
Praktijkonderzoek
De provincie Gelderland werkt met verschillende partners aan boslandbouw. LTO-Noord Projecten meldt dat notenbomen een positief effect op de productie van de eenjarige gewassen ertussen lijken te hebben. Daarom zoeken boeren, LTO en de provincie dit jaar verder naar goed werkende systemen met noten en eenjarigen.
In Nederland en het buitenland zijn verschillende projecten met landbouw en bosbouw van start gegaan. Doornik Natuurakkers test op kleine schaal met houtige gewassen en akkerbouwewassen. In Brabant lopen diverse proefprojecten met de combinatie van vee en houtige gewassen. In Zuid-Frankrijk is ervaring opgedaan met de combinatie van graan en rijen populieren.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: WUR