Duitse vinding: ‘Fundamentele verandering in gewasbescherming’
Het gebruik van synthetisch geproduceerde insecticiden staat vanwege de schadelijke gevolgen voor met name insecten en de algehele biodiversiteit al jaren ter discussie. Professor Thomas Brück van de Werner Siemens leerstoel Synthetische Biotechnologie en zijn team hebben nu een alternatief ontwikkeld: een insecten werend middel dat biologisch afbreekbaar is en ecologisch onschadelijk.
Plaaginsect verjagen
Door het middel op planten te spuiten werkt het net als een muggenspray: het verspreidt een geur die ongewenste insecten weghoudt. „Met onze aanpak zorgen we voor een fundamentele verandering in gewasbescherming”, aldus professor Thomas Brück van de Werner Siemens leerstoel Synthetische Biotechnologie. „In plaats van vergif te sproeien, wat altijd ook nuttige soorten in gevaar brengt, verjagen we heel gericht alleen het plaaginsect.”
Tabaksplant als model
Bij hun zoektocht naar een oplossing stond de tabaksplant model voor de Duitse onderzoekers. Deze plant produceert in de bladeren de stof cembratrienol (CBT-ol). Met dit molecuul beschermt de plant zichzelf tegen ongedierte. De onderzoekers hebben deze stof met behulp van synthetische biotechnologie weten te ontleden. En zijn er tevens in geslaagd om die delen van het gen van de tabaksplant die verantwoordelijk zijn voor de vorming van CBT-ol-moleculen te isoleren. Dit hebben de TUM-researchers vervolgens in het gen van colibacteriën ingebouwd. Op een voedingsbodem van tarwezemelen blijken de genetisch gemodificeerde bacteriën nu de gewenste actieve stof CBT-ol te produceren.
Desinfecterend
Eerste studies zouden bewijzen dat de CBT-spray niet giftig is voor insecten en toch effectief beschermt tegen bladluizen. Behalve dat het middel biologisch afbreekbaar is, hebben tests aangetoond dat cembratrienol een antibacterieel effect heeft op grampositieve bacteriën. Hiermee heeft het middel een desinfecterende werking op ziekteverwekkers als Staphylococcus aureus (MRSA pathogeen), Streptococcus pneumoniae (pneumonia pathogenen) en Listeria monocytogenes (verwekker van listeriose).