Boetedreiging werkt: minder waarschuwingen voor afvalhopen
Tot vorig jaar was het zo dat een keurmeester na een vondst van een onafgedekte hoop met groene planten na 24 uur nog eens langs kwam voor een controle. Was er nog geen actie ondernomen dan volgde een bezoek van de NVWA, en indien nodig een tweede controle. Pas dan kwam een dwangsom in beeld.
Die route is verkort: Nu is een tweede controle van de NAK al voldoende. Als de keurmeester bij de tweede controle constateert dat de hoop nog niet is afgedekt, stuurt deze zijn bevindingen door naar de NVWA, waarna de NVWA een boete kan opleggen aan de teler. Deze boete kan oplopen tot 500 euro per dag. Dankzij deze verkorte route kan de NAK slagvaardiger optreden tegen onafgedekte afvalhopen. Het aantal onafgedekte afvalhopen neemt de laatste jaren weer sterk toe.
Geen dwangsommen opgelegd
De 67 telers hebben tijdig maatregelen getroffen, met als gevolg dat de NVWA geen LOD (Last Onder Dwangsom) hoefde opleggen. De gemaakte afspraken met de NVWA lijken hiermee en goede preventieve werking te hebben, concludeert de NAK. ‘Onze inspecteurs hebben een duidelijke boodschap meegekregen voor de telers. Dat heeft de telers extra gemotiveerd om hun hopen goed af te dekken’, zegt Jan Eggo Hommes van de NAK.
Binnenkort starten de controles op de naleving van knolcyperus, aardappelopslag, phytophthora en wilde haver.