Gezamenlijke aanpak AM voor telers en erfbetreders in Veenkoloniën
De strategie is bedoeld om telers handvatten te geven bij de aanpak van AM op het bedrijf. Het document bevat adviezen om op bedrijfs- en perceelsniveau goede maatregelen te kunnen nemen voor een gezonde aardappelteelt. Daarnaast is de bedrijfsstrategie bedoeld om de advisering van erfbetreders meer op één lijn te krijgen, om zo miscommunicatie te voorkomen.
Het plan wordt verspreid onder en door instanties als LTO Nederland, Brancheorganisatie Akkerbouw, Avebe, Stichting TBM, Innovatie Veenkoloniën en HLB. Ook teeltadviseurs van diverse partijen, zoals bijvoorbeeld Delphy of Agrifirm en vertegenwoordigers van aardappelveredelingsbedrijven of van fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen.
Acht aandachtspunten
Het plan omvat de acht belangrijkste aandachtspunten van AM-bestrijding: bouwplan, rassenkeuze, grondonderzoek, valplekken, machines en tarragrond, pootgoed, bestrijding aardappelopslag en vanggewassen. Elk onderdeel wordt verder uitgewerkt in een situatieschets, adviezen en overwegingen bij de adviezen. De acht AM-bestrijdingsmodules zijn tijdgebonden aan een bepaald moment van het kalenderjaar, waarbij de betreffende module specifieke aandacht verdient.
Het aantal percelen met virulentere AM-populaties in de Veenkoloniën stijgt. De virulentere populaties werden in 2017 al op 10 tot 15 procent van de percelen in het noordoostelijk zand- en dalgrondgebied gevonden, blijkt uit de bedrijfsstrategie. In de praktijk blijkt de resistentie van de huidige zetmeelrassen soms niet meer voldoende om AM-besmetting te beheersen.
ATR-pootgoed
Het plan vanuit de zetmeelteelt staat niet op zich. De LTO werkgroep Consumptieaardappelen en Uien kwam deze week met het dringende advies aan telers van ATR-pootgoed om hun percelen vrijwillig te laten onderzoeken op AM. Ook moeten ze de fytosanitaire status van huurpercelen opvragen bij de eigenaar. Hiermee hoopt de werkgroep de ontwikkeling en verspreiding van virulente AM-populaties te vertragen. Twee maanden geleden publiceerde de Pootgoed Contact Commissie (PCC) een lijst met praktische tips en tricks voor telers. In het document is voor alle facetten - teelt, machines, oogst, bewaring en transport - op een rij gezet welke acties telers kunnen ondernemen om de risico’s met het oog op AM te beperken.
Lees ook: ‘Ook percelen voor ATR-pootgoed vrijwillig onderzoeken op AM’