
Onderzoek: Meer opletten met aaltjes bij groenbemestersmengsels

Het afschaffen van middelen tegen aaltjes heeft volgens Molendijk gevolgen voor de beheersing van aaltjes van de geslachten Globorera, Meloidogyne en Pratylenchus. Deze probleemaaltjes in aardappelen, suikerbieten en andere grote akkerbouwgewassen verdienen de aandacht in de aaltjesstrategie van de telers. Molendijk zegt dat het bouwplan inclusief de groenbemesters tegen het licht gehouden dient te worden. „De reclames voor groenbemestersmengsels klinken positief, maar als onderzoeker zie ik resistenties, maar ook vermeerdering in de mengsels.”
Onderzoek toont dat aaltjes niet in verwarring raken bij mengsels van verschillende resistente soorten, waardplanten en neutrale soorten. Met meer weerbaarheid en minder aaltjesschade na mengsels kan Molendijk niet uit de voeten. Integendeel, het blijkt dat aaltjes na vermeerdering door een groenbemestersmengsel een lagere opbrengst aan zetmeelaardappelen van het gevoelige ras Ceresta opleverden. Dat resultaat lag overigens dicht bij zwarte braak voor de Cerestateelt, maar na aaltjesbestrijding door een aaltjesreducerende gewas tagetes (Afrikaantjes), behaalden de onderzoekers een veel hogere opbrengst.
Duurwerking
Tagetes blijkt een duurwerking te hebben op de zetmeelteelt. Het onderdrukt de aaltjes langere tijd. Molendijk denkt dan ook dat afwisseling van de zetmeelteelt met tagetes en (bijvoorbeeld) een groenbemestersmengsel tot de mogelijkheden kan behoren. „Maar neem dus ook geen risico met alleen groenbemestersmengsels. Fabrieksaardappeltelers werken met 1 op 2 al intensief. Ze kunnen het zich niet veroorloven daarbij opbrengst te laten liggen”, aldus de aaltjesdeskundige. Voor andere regio's dan de Veenkoloniën en bij andere aaltjes gelden volgens Molendijk soortgelijke mechanismen om rekening mee te houden.
Molendijk raadt aan op te letten bij de groenbemesterskeuze, regelmatig een aaltjesmonster te laten onderzoeken en dan de teeltstrategie daarop aan te passen. Overigens werkt tagetes goed op het vrijlevende aaltje Pratylenchus penetrans, maar kan hij trigodoriden vermeerderen. De aaltjesstrategie is altijd een complexe puzzel.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen