Na jaren van krimp weer ruimte voor groei areaal cichorei
Het areaal cichorei is dit jaar kleiner dan vorig jaar, waarmee het uitkomt op het kleinste areaal sinds de afgelopen vijf jaar. Over hoeveel hectare cichorei Sensus in Nederland en België contracteert wil Schunselaar uit concurrentieoogpunt geen uitspraak doen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd vorig jaar afgerond 3.000 hectare cichorei in Nederland geteeld. Sensus heeft ongeveer 500 telers in Nederland en België.
Recordopbrengsten
Sensus heeft minder areaal uitgezet om ‘balans te krijgen in productie en afzet’. In de laatste jaren steeg de afzet van inuline, wat wordt gewonnen uit cichorei, verder door, maar de productie van inuline nam sneller toe. Deze groeiende productie is mede te danken aan de lijn die Sensus enkele jaren geleden heeft ingezet op rendementsverbetering: het streven is 10 ton inuline per hectare. Vorig jaar resulteerde in een recordopbrengst van gemiddeld bijna 8,5 ton inuline afkomstig van ruim 50 ton cichoreiwortels per hectare.
Er zijn steeds meer telers die nu al die 10 ton inuline per hectare halen: vorig jaar was dat al 30 procent van de telers. Eén van de mogelijkheden om verder te plussen in de inulineopbrengst is de inzet van betere rassen. De sector heeft dit jaar de beschikking over het nieuwe ras Barite, de opvolger van Benulite. Dit ras heeft een hoog opbrengstpotentieel. Maar ook op andere vlakken wordt gewerkt aan verbetering van het rendement, zoals teeltoptimalisatie, perceelskeuze en zaaitechniek.
Selectieve areaalreductie
Voor de areaalkrimp voor oogst 2018 heeft Sensus gesneden in zowel het areaal per teler als het aantal telers. Daarbij is ook gekeken naar het gemiddelde resultaat per individuele teler. ‘Met telers die structureel gemiddeld lager scoren maar wel graag wilden uitbreiden in het aantal hectares cichorei zijn we in gesprek gegaan over de vraag of krimp niet beter is.’ Selectieve areaalreductie, noemt Schunselaar dit.