Video: Video: Eerste peterselie oogsten voor de drogerij
Deze oogstklus in Hamminkeln komt voort uit een samenwerkingsverband met een Duitse collega-droger in Reken (D). In eigen land oogst VNK van eind juni tot begin oktober peterselie. Jenco Krooneman, teeltadviseur bij VNK: „In Nederland oogsten wij de peterselie vier keer. Het product komt bij ons vers binnen en wordt hier dan gedroogd. Vervolgens worden blad en steeltjes van elkaar gescheiden. Het blad wordt verpakt naar klantwensen in zakken van 10 kilo en dozen van 7,25 kilo.” De gedroogde variant wordt voor 90 tot 95 procent geëxporteerd, met de Verenigde Staten als grootse afnemer.
Krul- en bladpeterselie
VNK teelt in Nederland 210 hectare peterselie en 40 hectare koriander. Krooneman: „De hoofdteelt, zo'n 90 procent, is krulpeterselie en 10 procent platte peterselie. Bij boeren telen wij verschillende peterselierassen op contractteelt. Dat houdt in dat wij de rassen bepalen en ook het zaaizaad kopen. De peterselie is eind april, begin mei door de boeren gezaaid."
Het weer in de eerste maanden van dit lopende groeiseizoen zijn volgens Krooneman extreem geweest. „Met een lange periode van droogte en plaatselijk heftige regenbuien. Toch is de peterselie er weer redelijk goed bovenop gekomen. Ook in met name West-Brabant was het moeizaam door de heftige regenval, maar ook hier trekt het gewas weer bij en herstelt de peterselie zich.” Desondanks verwacht Krooneman dat er in de eerste twee weken wat minder kilo's geoogst worden.
Oogstmachines
Al het oogstwerk besteedt VNK uit. Voor het oogsten in de Flevopolder en Duitsland worden de machines van Gebr. Koster ingehuurd. Sinds 2008 zijn de multidisciplinaire ondernemers Aalt en Kees Koster actief in het oogsten van kruiden. En sinds 2017 beschikt het bedrijf over een unieke Ploeger oogstmachine voor het maaien van alle soorten bladgroentes. Naast kruidengewassen als peterselie, kervel en koriander kunnen onder meer ook spinazie en boerenkool worden geoogst.
De machine staat op vier 61 centimeter brede rupsen om de bodemdruk zo laag mogelijk te houden. Via rtk-gps besturing wordt de maximale werkbreedte van 6,5 meter benut en worden zo min mogelijk sporen in het land gereden.