Handelshuizen erkennen belang zone pootgoedvrij bij ‘bruinrotsloot’
Om het risico op nieuwe besmettingen met bruinrot door besmet oppervlaktewater te beperken, moeten akkerbouwers geen hoogwaardig pootgoed meer telen in een brede strook langs deze watergangen, adviseert de werkgroep. Het gaat om de hoogwaardige pootgoedteelt, dus stammen en de hogere klassen waarvan de nateelt is bestemd voor de teelt van pootgoed.
Risicofactoren
‘Als je hiermee kunt voorkomen dat bruinrot opnieuw optreedt, is het goed’, zegt Gaby Stet van TPC. ‘Zo lang het maar werkbaar is en werkt.’ Het voorkomen van bruinrot is van groot belang voor de gehele sector, stelt zijn collega Gerard Backx van HZPC. ‘Als er risicofactoren worden gesignaleerd, moet daar iets mee gedaan worden.’ De sector is er achter gekomen dat telen langs groter water met veel besmettingen veel schade kan veroorzaken, zegt Backx. ‘Daarom ondersteunen we deze gedachte van LTO.’
Agrico is al een stap verder. De telers langs besmet oppervlaktewater hebben dit voorjaar al het dringende advies gekregen geen uitgangsmateriaal te telen langs deze sloten. Wat telers uiteindelijk met dit advies doen, is aan henzelf, zegt directeur Jan van Hoogen. ‘Dat willen we niet verplichten. De boer is vrij om zijn eigen keuzes te maken voor zijn eigen bedrijfsvoering.’ Dat laatste erkent ook Stet. ‘Het risico blijft bij de teler.’ Alle drie onderstrepen het belang van een inhoudelijke discussie over dit onderwerp met de betreffende telers.
Intensievere toetsing
Andere optie zou kunnen zijn een intensievere toetsing van pootgoed dat afkomstig is van percelen langs besmette watergangen. Maar dat vindt niet iedereen een goede oplossing. ‘Intensiever toetsen is een halve oplossing omdat zo een toets nooit sluitend zal zijn. Vooral omdat juist de besmetting op een plaats kan zijn en niet op andere plaatsen in het veld’, aldus Backx.
Lees ook: Pootgoedvrije zones langs met bruinrot besmette sloten
Stem hier op de poll op Akkerwijzer: Pootgoedvrije zone langs besmette sloten is een effectief middel in de strijd tegen bruinrot