NAK: te vroeg voor eisen aan pootgoed voor consumptieteelt
Tijdens de vergadering van de vaste commissie voor pootaardappelen, gisteravond, is het voorstel om eisen voor deze teelt op te stellen uitvoerig besproken. De commissie erkent de opkomstproblemen in de consumptieteelt, maar wil nog niet de regels aanpassen. „De commissie wil hiervoor eerst de bevindingen van het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit afwachten”, zegt Stolte. Dit betekent dat het onderwerp in de volgende vergadering niet op de agenda staat, maar dat de commissieleden de ontwikkelingen volgen.
Combinatie van factoren
„Het is een lastige en ingewikkelde kwestie”, zegt Stolte. De problemen met de opkomst in de consumptieaardappelen in met name het zuidwesten waren dit jaar weer fors, zegt hij. Maar wat precies de oorzaak hiervan is, is niet direct te zeggen. Het is volgens hem een combinatie van een nat najaar waarin de pootaardappelen onder slechte omstandigheden zijn gerooid, de vele regen in het voorjaar en pootgoed wat toch minder vitaal was dan verwacht. „Constateren dat er problemen zijn, is één ding. Maar de vinger leggen op wat nu precies de oorzaak is geweest, is een tweede.”
Stolte ziet dat de huidige partijkeuring deze problemen niet ondervangt. „Daarin wordt gekeken naar uitwendige en inwendige gebreken die zichtbaar zijn. Maar de vitaliteit van het pootgoed is daarmee niet gedekt.” Het is een spanningsveld, weet hij. „Een pootgoedteler doet zijn best om goed materiaal te telen en af te leveren en een consumptieteler verwacht poters met een goede kiemkracht. Maar toch gaat ergens iets mis.”
Opnieuw klachten
Het is niet voor het eerst dat er consumptietelers te kampen hebben met opkomstproblemen. In 2016 was er veel ophef in de consumptieteelt, nadat bleek dat met name in het zuidwesten pootgoed niet goed opkwam. De consumptiesector vroeg daarop om meer openheid over de kwaliteit van het door hen aangekochte pootgoed. Vorig jaar waren er ook klachten, maar beduidend minder dan in 2016. Dit jaar liep het aantal klachten echter weer op.
De klachten in 2016 waren aanleiding om het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit op te starten. In dit project wordt het pootgoed gevolgd vanaf de teelt bij de pootgoedteler tot in de bewaring bij de consumptieteler. In totaal gaat het om 50 partijen aardappelen verdeeld over 150 telers uit het hele land. Het project is een initiatief van de handelshuizen en verwerkers Aviko, Agrico, Farm Frites, HZPC, Kleinjan, Lamb Weston, McCain, Meijer en Nedato. De NAK is uitvoerder.