Fotoserie: Foto's: Snel een taakkaart voor de spuit maken
„De precisie met deze spuitcombinatie is heel groot”, zegt Herman Krebbers. Hij ziet vaak dat de hele spuit over de hele breedte op dezelfde druk en hetzelfde volume werkt. Niet bij deze Agrifac. Die kan volgens Andries van der Meer van dat bedrijf blokjes van 50 centimeter breed en 25 centimeter lang apart bedienen. Volgens Van der Meer kan de pulserende dop zo nauwkeurig werken dat het nog maar net niet mogelijk is om er aardappelopslag in suikerbieten mee te bestrijden met glyfosaat.
Leks Bolderdijk kan onder normale omstandigheden, met een lichte internetverbinding in het veld in een minuut de dronebeelden omzetten in een taakkaart. „Die kaart is maar ongeveer 1 megabit data. De computer staat in Nijmegen. Door zo direct te werken, komt er geen usb-stick meer aan te pas”, zegt Bolderdijk.
Spuiten op plantniveau ligt dichterbij de praktijk dan ooit. Bij het doodspuiten van aardappelloof kan de spuit met camera's de biomassa detecteren en direct de dosering aanpassen per halve meter boombreedte.
Vooruitgang
Jaarlijks maakt de techniek grote sprongen. Krebbers: „Het wordt steeds makkelijker om taakkaarten te maken en de machines het direct te laten uitvoeren.” Bolderdijk: „We kunnen in de bestrijding van ridderzuring op grasland al 93 procent middel besparen en het gras krijgt geen tik mee. Volgend jaar maken we zonder usb-stick in een minuut de taakkaart. Zo snel wordt dat gewoon bruikbaar.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen