Teler kan eerste generatie bietenvlieg alleen op juiste moment bestrijden
Het middel Force dat volgend jaar als insecticide in suikerbieten een toelating krijgt, blijkt niet geschikt voor de bestrijding van de bietenvlieg en niet tegen luizen. Wel tegen bodeminsecten. Volgens Maassen is alleen Decis een werkzaam middel tegen bietenvlieg, maar dan moet het precies gebruikt worden als de larven uit het eitje kruipen. „Het komt heel precies. Niet te vroeg en niet te laat moet de akkerbouwer het inzetten. Als de eerste mineergangetjes zichtbaar worden, is het het juiste tijdstip.”
Van de bietenvlieg is alleen de eerste generatie echt schadelijk in de praktijk. Maassen: „In Engeland hanteren ze voor de tweede en derde generatie de regel dat het aantal eitjes groter moet zijn dan het kwadraat van het aantal bladen aan de biet. Bij twintig bladen loopt de drempel al naar 400 eitjes. Dat is wel heel veel. De schadedrempel voor de eerste generatie bietenvliegen is in jonge bieten het snelst bereikt. Vier eitjes per plant is dan al schadelijk.”
Bestrijdingsmoment
De bietenvlieg heeft vaak drie generaties. De eerste komt ongeveer half mei, de volgenden in de drie maanden daarna. Ze zetten de eitjes onder het blad af. De telers moeten dus weer in het gewas op zoek naar de eitjes en het stadium waarin de vlieg is, om zo het goede bestrijdingsmoment te kiezen. Nog een reden om dat heel precies te kiezen: Decis mag in de toekomst maar één keer per teelt. Bij te vroeg of te laat spuiten is de teler zelfs in het nadeel. Dan raakt het middel namelijk de natuurlijke vijanden wel en de plaag niet en is meer kwaad dan goed gedaan.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen