Video: Engels raaigras gedorst op kurkdroge Brabantse Wal
Bogers, die samen met zijn zwager Walter Meesters het akkerbouwbedrijf P. Bogers & Zn van 45 hectare runt, teelde dit jaar 2,7 hectare Engels raai van het ras Barorlando voor de graszaadfirma Barenbrug. Bogers: „Dit is een tweedejaars perceel en dit jaar dus voor de tweede keer geoogst.” De opbrengst vorig jaar viel met 1.100 kilo per hectare wat hem betreft wat tegen. „Dit jaar gaan we daar wel overheen. Ik heb nog geen gewichten, maar ik schat het zeker op een gemiddelde opbrengst. Misschien komt er dit jaar nog een tweede snee voor het veevoer, maar hiervoor ga ik het perceel niet extra beregenen. Ik heb het druk genoeg met het beregenen van de andere gewassen.”
Waterput staat droog
Akkerbouwbedrijf Bogers teelt op en rond de zogeheten Brabantse Wal verder mais, cichorei en suikerbieten. „We telen hier op droge zandgrond. De andere gewassen hebben echt te lijden van de droogte. Dit heb ik in 20 jaar niet eerder meegemaakt. We hebben drie bronnen waaruit we kunnen beregenen, maar bij eentje in de suikerbieten krijg ik met mijn installatie nu al geen water meer naar boven. Ik draai daar met een pompset die tot 8 meter water kan aanzuigen om de haspel te laten draaien.”
Volgens Bogers heeft de hele regio inmiddels te kampen met een watertekort van 160 mm. „En dat heb je niet zo maar even op een kunstmatige manier aangevuld.” De suikerbieten heeft de akkerbouwer nu met hulp van de buren die een elektrisch aangedreven pomp in bezit hebben, toch nog kunnen beregenen. „De suikerbieten staan dit jaar echt minder en daar moet zeker nog wel een keer water naar toe. Maar daarvoor zijn we nu wel van een ander afhankelijk.” Voor de mais en cichorei maakt Bogers zich nog geen zorgen. „De cichorei staat er goed bij en kan wel wat droogte verdagen.”