Video: Biologische erwten uit de polder voor Belgische verwerker
Akkerbouwbedrijf Geerse, met een totale omvang van ruim 100 hectare, is in 2001 door de vader van Thijs naar biologisch omgeschakeld. „Dat bevalt erg goed. We telen elk jaar rond de 11 hectare erwten. Die staan op 25 centimeter rijafstand om ze goed te kunnen schoffelen. Verder geen bemesting, want erwten binden stikstof uit de lucht.”
Het groeiseizoen kende volgens Geerse een mooi verloop. “We hebben ze half april gezaaid. Ze hebben eind april regen gehad en in juni nog een enkele bui. Verder was het droog en zijn ze nog een keer tijdens de peulvulling beregend.”
Grovere erwten
Geerse heeft dit jaar op verzoek van de afnemer Boogie geteeld. „We hebben niet altijd dit ras, maar wel altijd grovere erwten. Ik vind dat die wat robuuster groeien dan de fijnere erwten. De uitbetaling van grover is weliswaar lager, maar de fijnere leveren qua gewicht weer minder tonnen. Het uiteindelijk resultaat ontloopt elkaar niet veel.” Geerse heeft dit jaar zo’n 7,5 ton erwten per hectare geoogst en dat is gemiddeld. “De erwten zijn via Green Organics naar verwerker Ardo in België gegaan waar ze zijn ingevroren. Om ze onderweg voldoende koel te houden zijn ze met droogijs getransporteerd”, zo laat Geerse vanaf de trekker weten.
Het erwtenperceel krijgt nu allereerst een onderhoudsbeurt door te kilveren en alle laagtes en bulten op de akker gelijk te strijken, vervolgens gaat er compost en mest op en tenslotte volgt een groenbemester. Volgend jaar groeien hier biologisch geteelde aardappelen.