Bijna 100 ernstige arbeidsongevallen op boerenbedrijven in 2017
Dat blijkt uit de balans die de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de agrarische sector in 2017 heeft opgemaakt. De Inspectie blijft de komende jaren dan ook stevig toezien op veilig, gezond en eerlijk werk. Ook werkt de Inspectie SZW samen met ondernemers en werknemers aan het verminderen van de arbeidsrisico’s.
Tweehonderd agrarische bedrijven kregen in 2017 een inspecteur over de vloer, die controleerde of de arbo-regels worden nageleefd. De Inspectie SZW komt daar waar de hoogste risico’s zijn en waar het meeste effect bereikt kan worden. Daarom was er speciale aandacht voor loonwerkbedrijven, paddenstoelenteelt en pluimveebedrijven.
Bij meer dan een kwart van de aan de Inspectie gemelde ongevallen in de agrarische en groene sector komt het slachtoffer in contact met bewegende delen van een landbouwmachine of een transportvoertuig. Door de teeltgebonden arbeidspieken in combinatie met de continue aandacht voor kostenreductie, ligt het werktempo hoog en is er sprake van de inzet van veel flexibele arbeidskrachten. Dit is volgens de Inspectie een combinatie van factoren die kan leiden tot een verhoogde kans op ongevallen.
Bewegende delen onvoldoende afgeschermd
Bij de loonwerkbedrijven constateerde de inspecteurs 336 overtredingen, die vooral over de machineveiligheid gingen. Vaak worden bewegende onderdelen niet afgeschermd, waardoor werknemers door de machine gegrepen kunnen worden. De aftak(tussen)as die de energie van de trekker naar het werktuig overbrengt wordt door de Inspectie gezien als een hardnekkig probleem. Volgens de Inspectie gebeuren al er al tientallen jaren veel ongevallen als gevolg van ontbrekende of kapotte afschermhoezen. Kennisinstituut Stigas is in samenwerking met de brancheorganistaie Cumela op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen om de aftak(tussen)as af te schermen. De Inspectie verwacht dat deze partijen dit jaar samen met leveranciers en producenten verder werken aan prototypen die een oplossing zijn voor dit hardnekkige arbo-probleem.
Bewustwording helpt
De Inspectie SZW ziet dat verbetering begint bij ondernemers en werknemers, die zich bewust worden van de risico’s en hier adequaat op reageren. In de agrarische sector zijn zij verenigd in kennisinstituut Stigas en hebben zij de campagne ‘Nul ongevallen in 2020’ gestart. Ook de Inspectie SZW is hierbij betrokken.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Beeld: Ruth van Schriek