CZAV: ‘Juist tijdens droogte gewassen blijven controleren’
Door de aanhoudende droogte is de Phytophthora druk in aardappelen momenteel minimaal. Toch is het zaak het gewas te blijven controleren. Met name in beregende percelen kunnen, ondanks de droge omstandigheden, toch infecties plaatsvinden. Volgens CZAV is in meerdere percelen Alternaria aangetroffen. Het advies is om gevoelige rassen hiertegen te beschermen met een combinatie van mancozeb bevattende middelen zoals Nautile/Video of Dithane/Tridex met een toevoeging van een specifiek Alternaria middel zoals Narita of Vendetta.
Doorwas
Onder de huidige omstandigheden is het ontstaan van doorwas goed mogelijk. Dit openbaart zich als het gewas weer goed gaat groeien gaat na regen of beregening. CZAV drukt de telers op het hart om het gewas altijd te bijven controleren. Houd er rekening mee dat niet alleen de celdeling in de aardappelknollen stopt na een toepassing van maleïne hydrazide (MH), maar ook in de plant. Onder groeizame omstandigheden zullen met MH behandelde percelen niet veel extra loofgroei geven. Zolang de vereiste grens van 80% 35 mm opwaarts niet bereikt is, en het gewas niet aan het afrijpen is, raadt CZAV een bespuiting af. Is de sortering wel bereikt dan kan de inzet van MH de groei van secundaire (doorwas)knollen stopzetten. Om teleurstellingen te voorkomen is het advies om MH in te zetten na het beregenen of op het moment dat het gewas weer aan het groeien is. De voordelen van MH behandeling zijn; betere bewaring, kwaliteit, residu-vrij en minder aardappelopslag in de volgteelt.
Trips in uien
De aanwezigheid van trips in uien varieert sterk. Het vereiste stadium voor de inzet van Movento is volgens CZAV nu voorbij. De meeste uien zitten nu in de bollingsfase waardoor het transport en opname in de plant onvoldoende is. In haar proeven constateert CZAV dat selectief werkende middelen als Movento en Tracer hun verwachting waarmaken. Het aantal trips is opvallend lager in vergelijking met schema’s waarin alleen met pyrethroïden wordt gewerkt. CZAV ziet constateert ook dat niet één middel of combinatie helemaal áf is. Een schadedrempel voor trips bestaat nog niet. Weinig trips veroorzaken in gewassen, die als gevolg van droogte niet groeien, veel schade. Dan wordt al snel de conclusie getrokken dat niet één middel werkt. Volgens CZAV is dat niet zo. Ze verwijst daarbij naar de tellingen van haar proeven.
Bieten
Het aantal meldingen van ziekten in bieten neemt landelijk toe. CZAV adviseert om de bieten wekelijks te controleren op ziekten en plagen. Houd in uw schema rekening met een sterke groei van de bieten, nadat er voldoende regen komt om de groei te stimuleren. Bij nieuwe bladvorming zullen de intervallen tussen de middelen kort moeten zijn om voldoende bescherming tegen ziekten te behouden. Zolang er geen regen komt, kan de teler zijn bieten vitaler houden door enkele malen een bespuiting met Foliplus Brassica toe te passen.
Luizen
In diverse gewassen constateert CZAV een duidelijke toename van luizen. Met name zwarte bonenluis neemt sterk toe in gewassen als suikerbieten en bonen. Daarnaast laten de vangbakken een duidelijke toename zien van virusoverbrengende luizen, zoals groene perzikbladluis. Onder zonnige, warme omstandigheden zijn pyrethroïden weinig effectief als luisbestrijder. Voor een goede luizenbeheersing adviseert CZAV luizendoders als Pirimor, Calypso, Teppeki of Gazelle.