ABN Amro: Liquiditeitspositie akkerbouwers stabiliseert
De gemiddelde stand van de rekening-courant van akkerbouwbedrijven komt in het tweede kwartaal uit op 38.000 euro. In het eerte kwartaal was dit 36.000 euro en een jaar geleden reikte de stand tot 20.700 euro.
De liquiditeitspositie blijft hoog ondanks het feit dat de opbrengstprijzen lager waren. Een mogelijke verklaring, aldus de bank, is dat kosten van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen vaak pas aan het einde van het jaar worden betaald, dan wel verrekend met de verkoop van de producten. ABN Amro verwacht wel dat de liquiditeit zich in de komende maanden negatief ontwikkelt. Dit omdat de kosten door blijven lopen, terwijl er nog beperkt opbrengsten tegenover staan en de meeste opbrengsten pas in het vierde kwartaal vallen.
Weersextremen
Wat verder in het jaar zullen de uitzonderlijke weersomstandigheden ook een rol spelen in de liquiditeitspositie van de akkerbouwers, zo is de verwachting van de monitor-samenstellers. „Allereerst komt, door het late voorjaar en de droge periode, het oogstseizoen later op gang. Ten tweede zal door de uitzonderlijke droge weersomstandigheden de productie tegenvallen.” De bank wijst in deze ook op de gevolgen van de droogte in heel Noordwest-Europa. Zo heeft MARS, de monitoringdienst van de EU, de verwachtingen over de tarweproductie 2018 met 3,5 procent naar beneden bijgesteld. „Met name Duitsland, een van de grootste tarweproducenten in Europa, heeft last van de droogte. In combinatie met een lagere productie in Rusland, zorgde dit al voor flink hogere tarweprijzen. Bij aanhoudende droogte zullen ook de prijzen voor aardappelen en uien flink stijgen.”
Droogte vergroot de verschillen
ABN Amro voorziet dat niet alle bedrijven van de hogere prijzen gaan profiteren. Volgens de monitorsamenstellers zullen de bedrijven die goed kunnen beregenen de productiedaling kunnen beperken en daardoor profiteren. „Maar ook de wijze waarop men de producten afzet is van belang. Zo zullen bij aardappelen de contracttelers het minste profijt hebben van de hogere prijzen. Vrije aardappelen daarentegen zullen wel tegen een hogere prijs afgezet kunnen worden. Dit kan voor grote verschillen tussen bedrijven zorgen. De kosten voor beregening zullen dit jaar hoog zijn terwijl die voor gewasbeschermingsmiddelen lager uitvallen. Er zijn grote verschillen tussen akkerbouwbedrijven, bijvoorbeeld als gevolg van verschillen in bouwplan en momenten waarop de inkomsten en uitgaven vallen.”
Bekijk voor meer informatie de liquiditeitsmonitor akkerbouw van ABN Amro die de bank vandaag (donderdag 26 juli) uitbracht.