RLV-voorzitter: 'Extra steun voor boeren tijdens deze droogte'
In het aan Nederland grenzende Rijnland ligt volgens de RLV de graanopbrengst dit jaar tussen de 10 en 20 procent lager dan in gangbare jaren. „Ondanks deze lagere opbrengst mogen de akkerbouwers in het Rijnland niet klagen. In vergelijking met andere Duitse deelstaten mag het Rijnland bij de oogst van gerst en tarwe niet klagen en is er met slechts een blauw oog vanaf gekomen”, stelt Conzen. Zo is in Mecklenburg-Vorpommern sprake van een noodsituatie. Voor de derde opeenvolgende keer valt de oogst van granen en koolzaad in deze deelstaat slecht uit, stelt de voorzitter van de deelstaat boerenbond Detlef Kurreck. Volgens Kurreck is de wintergerst opbrengst dit jaar 50 procent lager. Bij koolzaad varieert het opbrengstverlies tussen de 30 en 40 procent. Ook de tarweopbrengst kampt met een minus van circa 40 procent.
Doorwas
Maar de gewassen die nu op de akkers staan:aardappelen en suikerbieten hebben hoognodig (veel) hemelwater nodig. Zelfs de diepwortelende suikerbieten, die normaliter een droogteperiode goed kunnen overbruggen, kampen nu met een watertekort. Conzen: „Ook problemen bij de aardappelen. Juist nu hebben de knollen water nodig om te kunnen groeien. maar als het nu regent vormt zich waarschijnlijk doorwas. Dit als een reactie op de langdurige droogtestresssituatie”, vreest de RLV voorzitter.
Beregenen
Ook Conzen refereert aan de enige oplossing: beregenen. „Maar dit is niet overal mogelijk en gaat bovendien met hoge kosten gepaard. Ons blijft niets anders over dan te hopen op regen. Gelijktijdig roept hij de regering en instanties op maatregelen te nemen die de boeren in de huidige situatie helpen deze barre tijd financieel te overbruggen.
Noodtoestand
De Duitse boerenbond DBV wil dat de regering in Berlijn de noodtoestand uitroept wegens de voortdurende droogte. Boeren hebben financiële steun ter waarde van een miljard nodig, stelt voorzitter Joachim Rukwied. Vertegenwoordigers van de landelijke overheid en de deelstaten buigen zich nu over de schade die optreedt door het extreme weer. Rukwied eist financiële hulp voor alle boeren die meer dan 30 procent van hun oogst verloren zien gaan. In de praktijk is een uitval van 50 tot 70 procent geen uitzondering. Bedrijven dreigen daardoor om te vallen.