Voors en tegens van groenbemestersmengsels
Ken je bouwplan, je voorgewas, je volgteelt en je bodemmonsters en kies dan de juiste groenbemester, zeggen de veredelaars van deze gewassen. Sommige bedrijven kiezen voor de mengsels om diversiteit en weerbaarheid te brengen, anderen nemen het aaltjesprobleem in intensieve bouwplannen als uitgangspunt voor de groenbemesterskeuze en beperken zich liever tot een effectieve aaltjesreducerende soort.
Wagenings professor in de bodemkwaliteit Gerlinde de Deyn zegt dat groenbemestersmengsels kunnen bijdragen aan de opbouw van een gezonde bodem. „Je moet de goede combinaties maken, afhankelijk van de grond. Het moet passen bij het hoofdgewas.”
Stikstofkringloop verbeteren
Volgens Jos Deckers van DSV Zaden scheiden planten suikerachtige stoffen uit uit de wortels. Die stoffen (exudaten) stimuleren het bodemleven en dragen bij aan de ontwikkeling van het volggewas. DSV Zaden gebruikt die eigenschappen in mengsels van groenbemesters. De Deyn denkt ook dat ze het microbiële leven kunnen stimuleren. „Zo kunnen we de stikstofkringloop verbeteren”, zegt zij. „Daarbij moeten we de andere wensen niet uit het oog verliezen.” De Deyn doelt daarmee op ziekten en plagen onderdrukken en goede opbouw van organische stof.
Lees het volledige artikel in de Veldpost, Stal&Akker, Agraaf en Vee&Gewas van zaterdag 25 augustus
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes