Oogst proefvelden volop gaande
Met de oogst komen ook de laatste gegevens van de in beproeving zijnde nieuwe rassen beschikbaar, namelijk de opbrengst- en kwaliteitscijfers. Aanvullend op de waarnemingen die tijdens het seizoen al zijn gedaan aangaande de groei- en ontwikkeling, stevigheid, ziekteresistentie en vroegrijpheid heeft de veredelaar dan alle informatie voorhanden om het meest veelbelovende materiaal te selecteren voor het vervolgproces. We zijn dan weer een stukje dichterbij het moment gekomen dat u als teler straks over deze nieuwe verbeterde rassen kunt beschikken.
Informatie bij de fotoreportage;
Oogst van opbrengstvelden zomergerst bij veredelingsbedrijf Limagrain in Rilland met speciale proefveldcombines. Het gaat om circa 2.500 veldjes à 10 m² waar onder nummer potentieel nieuwe rassen worden beproefd. Het gaat Limagrain vooral om brouwwaardige rassen die internationaal breed inzetbaar zijn. Met het oog op de continue aanvoer van grondstof ligt hier de behoefte van de grote bierbrouwers.
Oogst van vezelvlasproeven bij veredelingsbedrijf Limagrain in Rilland. Hier liggen circa 450 grote en 900 kleinere proefveldjes. Na het plukken blijven de zorgvuldig per ras opgebonden stengels achter om te drogen, het stro wordt dan stijver. Na het later repelen (afkammen) en dorsen van de zaadbollen vinden opbrengst- en kwaliteitsbepalingen aan de vezels plaats. Limagrain is een grote speler in de relatief kleine vlasmarkt. LG-genetica is wijdverbreid, van de Benelux en Frankrijk tot in Canada en Kazachstan. Naast vezelvlas voor linnen ontwikkelt het bedrijf ook olievlas voor de winning van lijnzaadolie.
Oogst van erwtenproefvelden bij veredelingsbedrijf Limagrain in Rilland met speciale proefveldcombine. Hier worden zo'n 6.000 lijnen beproefd, waarvan 10% als veelbelovend doorgaat naar het volgende jaar. Limagrain werkt in Nederland aan de ontwikkeling van droge erwten (waaronder gele en groene erwten en schokkers) voor afzet in de veevoederindustrie. In Engeland loopt het doperwten-programma. Peulvruchten worden gezien als een duurzame eiwitbron en zijn belangrijk in de rotatie door hun vermogen stikstof te binden uit de lucht.
Tekst: Limagrain Nederland