Voorkom verstikking van aardappelen in de bewaring
Traditioneel lucht verversen
Bij een traditionele manier van lucht verversen worden alle luiken geopend en de ventilatoren gestart. Zo wordt de CO2 verzadigde lucht, ververst door nieuwe, zuurstofrijke lucht. Doordat de laatste maanden de temperatuur hoger is geweest dan normaal, kan er tijdens een verversingsactie meer warme buitenlucht in de bewaring komen, wat het product niet ten goede komt. Denk aan inefficiëntie, kwaliteitsafname van de aardappel en bewaarverliezen.
Gericht CO2 afzuigen
Om kwaliteits- en gewichtsverlies van het product te voorkomen en de energiekosten te reduceren, is er een CO2-afzuiging ontwikkeld die zich concreet richt op de CO2 en deze afvoert. CO2 is zwaarder dan lucht en zakt naar het laagste punt in de bewaring. Door vlak boven de vloer een unit met een kleine ventilator en diverse buizen te plaatsen, kan de CO2-afzuiging gericht de CO2 afzuigen. De CO2-afzuiging is als separaat systeem geschikt voor elke bewaring. De toepassing en uitvoering van de CO2-afzuiging is zeer divers en daardoor af te stemmen op elke situatie.
Bedrijf Van de Eijk uit Numansdorp over de recent aangeschafte CO2-afzuiging: ‘De CO2-afzuiging werpt merkbaar vruchten af. De hardheid van de aardappel is een stuk beter, er vindt minder veroudering plaats. Ik heb het idee dat ik minder hoef te draaien doordat de lucht nu beter ververst wordt. Daardoor constateer ik ook minder uitdroging!’
Lees hier meer over de CO2 afzuiging van Omnivent
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele bewaaradviezen en bewaaroplossingen.
Tekst: Omnivent