Zwavel onmisbaar voor opbrengst en kwaliteit
Zwavel is net als stikstof een essentiële bouwsteen in het leven. In biologische processen zijn de elementen vaak aan elkaar gekoppeld en vormen een onafscheidelijk team. Zo is zwavel één van de zes belangrijkste nutriënten voor de groei van gewassen. Het is een essentieel onderdeel van aminozuren, co-enzymen en vitamines.
Het eiwitgehalte en de kwaliteit van de oogst zijn afhankelijk van voldoende aanbod van zwavel. In de landbouw speelde zwavel echter lange tijd slechts een bijrol, omdat (ongemerkt) de aanvoer via de lucht voldoende was en alle aandacht uitging naar stikstofbemesting. Door de sterk verbeterde luchtkwaliteit in geïndustrialiseerde landen is de depositie (aanvoer) van zwavel uit de lucht sterk verminderd.
Tegelijkertijd zijn de verwachtingen qua opbrengst en kwaliteit sterk gestegen. De combinatie van deze factoren verklaart de toenemende aandacht en noodzaak voor zwavelbemesting in de afgelopen tien jaar. Het is als essentiële voedingsstof onmisbaar voor een optimale stikstofefficiëntie.
Waarom zwavel?
Zwavel is een fundamenteel bestanddeel van ons leven op aarde. Het is aanwezig in verschillende vormen:
- in de bodem als elementair zwavel, sulfiet, sulfaat en sulfide;
- in de atmosfeer als zwavelwaterstof en zwaveldioxide;
- in de oceanen als sulfaat;
- in alle gewassen en speelt daarbij een belangrijke rol in de stofwisseling van planten.
Overigens kunnen planten elementair zwavel niet opnemen, het moet eerst worden geoxideerd.
Stikstof heeft zwavel nodig
Zwavel is een bestanddeel van een enzym dat nodig is voor de opname van stikstof. Een gebrek aan zwavel kan een ernstige belemmering zijn voor het stikstofmetabolisme. Samen met stikstof maakt zwavel de vorming van aminozuren mogelijk die nodig zijn voor de synthese van eiwitten. Het element wordt ook gevonden in vetzuren en vitamines en heeft grote invloed op de kwaliteit en de smaak van gewassen. Zwavel is ook van essentieel belang voor de fotosynthese, de energiestofwisseling en de productie van koolhydraten.
De meeste kruisbloemige gewassen (bijv. koolzaad) gebruiken aanzienlijke hoeveelheden zwavel. Knoflook en uien hebben zwavel nodig om de typische organische zwavelverbindingen (allines) te maken. Deze minder bekende bestanddelen hebben een sterke invloed op geur en smaak en verbeteren ook de weerstand van de plant. Daarnaast is zwavel nog nodig bij de fixatie van luchtstikstof door vlinderbloemigen.
Meer weten over zwavel of zwavelbemesting?
Download de Pure N App op in de App Store of Google Play-store.
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele informatie rondom bemesting.