Zwaveltekort vaak niet opgemerkt
Tot de jaren negentig was er weinig aandacht voor de beschikbaarheid van zwavel. Via emissies uit industrie en transport werd continu ruim voldoende zwavel aangevoerd. Door milieumaatregelen, vooral toepassing van zwavelarme brandstoffen en rookgaszuivering, is deze emissie aanzienlijk verminderd.
Rookgaszuivering
Door de stijgende opbrengsten en hogere eisen aan productkwaliteit is de zwavelbehoefte groter. Twintig jaar geleden was zelden sprake van een zwaveltekort, maar tegenwoordig komt dit veel vaker voor.
Zwavelgebrek
De volgende omstandigheden zorgen voor een grotere kans op zwavelgebrek:
- lichte grondsoort (vooral zandgrond) en een laag organisch stofgehalte;
- veel neerslag in de winter (door grote uitspoeling sulfaat, vooral op zandgrond);
- lage temperatuur (door lage mineralisatiesnelheid);
- lage aanvoer van mest, compost e.d. (door verlaging algemene S-toestand);
- afstand tot grote industriegebieden (door lagere deposities; inmiddels vrijwel overal in EU).
Symptomen
Een zwaveltekort is met het oog veelal moeilijk te onderscheiden van een stikstoftekort, waaraan het gerelateerd kan zijn. De symptomen zijn onder meer het vergelen van jong blad als gevolg van een lagere chlorofylproductie. In het algemeen blijft de groei achter. Bij graangewassen is het aantal uitlopers lager. Bij koolzaad worden de bloemen wit en is het blad misvormd. In de meeste gevallen worden de symptomen te laat duidelijk om nog effectief te kunnen worden verholpen. Een verborgen tekort komt veel vaker voor dan een acuut tekort. Ook een verborgen tekort kost opbrengst. Gebruik in het voorjaar zwavelhoudende meststoffen om te voorkomen dat de opbrengst wordt verlaagd door zwavelgebrek.
Meer weten over zwaveltekort of stikstoftekort?
Download de Pure N App op in de App Store of Google Play-store.
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele informatie rondom bemesting.