Hoeveel zwavel heeft mijn gewas nodig?
In tegenstelling tot stikstofbemesting is zwavelbemesting vaak giswerk. Zo is de totale opname slechts één aspect van de zwavelbehoefte. Minstens zo belangrijk is de dynamiek van de opname. Gedurende alle fasen van de gewasontwikkeling is zwavel nodig.
Gewassen met een korte en/of snelle groeiperiode hebben in korte tijd grote hoeveelheden zwavel nodig terwijl het aanbod vanuit de bodem, zeker in het voorjaar, vaak niet voldoende is. Gewassen met een later en langer groeiseizoen beschikken over meer tijd om zwavel uit de bodem op te nemen en zijn daarom minder afhankelijk van extra aanvoer.
Koolzaad is wat betreft zwavelbehoefte een bijzonder veeleisend gewas. Dit vanwege de korte vegetatieperiode en de hoge opname. Een zwaveltekort kan bij koolzaad opbrengstverliezen veroorzaken van 1 tot wel 2 ton per hectare!
Bodembemonstering
Net als bij stikstof kan ook bij zwavel door middel van bodembemonstering het direct beschikbare sulfaat in de bodem worden bepaald. Sulfaat kan worden meegenomen in de analyse van direct beschikbare N, K e.a. Het is echter een momentopname. De uitkomsten zijn aan snelle veranderingen onderhevig ten gevolge van gewasopname, capillaire opstijging, mineralisatie en uitspoeling. Net als voor stikstof, kan met het totaal S-gehalte van de grond de S-mineralisatie oftewel S-leverend vermogen (SLV) geschat worden. Dit loopt uiteen van circa 10 tot 100 kg SO3/ha.
Het zwavelgehalte van het gewas is een indicator voor een zwaveltekort. De zwavelconcentratie is voor de meeste gewassen groter dan 0,3% van de drogestof en 0,45% voor koolzaad. Door middel van gewasanalyse kan bovendien de N/S-verhouding bepaald worden. Voor de meeste gewassen is dit de beste indicator. Dit vanwege de onderlinge afhankelijkheid van N en S.
Wat levert zwavel op?
Als agrariër en ondernemer vraagt u zich terecht af of de extra kosten van zwavelbemesting renderen. Het antwoord op deze vraag is uiteraard afhankelijk van de eigenschappen van de gewassen en bodem. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de teeltstrategieën. Een strategie gericht op een kwantitatief en kwalitatief hoge opbrengst vraagt om een zorgvuldige bepaling en timing van de zwavelbemesting.
Tarwe en koolzaad
Zwavel heeft een sleutelrol in bemestingsstrategieën die gericht zijn op de beste kwaliteit. Duitse veldproeven, waarbij de opbrengst en het eiwitgehalte werden vergeleken voor twee strategieën: hoge en gemiddelde stikstofbemesting, tonen de potentie aan van zwavel voor intensieve teeltstrategieën. Koolzaad is een gewas met een hoge zwavelbehoefte: tot wel 180 kg SO3/ha. Door zwavelgebrek kan de opbrengstderving oplopen tot 30 tot 60 procent!
Op de akker
Hoe krijg ik voldoende zwavel in mijn gewas? De eenvoudigste oplossing is het gebruik van een meststof die óók zwavel bevat.
Zo’n meststof is YaraBela® SULFAN®. Deze hoogwaardige meststof bevat stikstof in de vorm van ammoniumnitraat en zwavel in de vorm van calciumsulfaat. Deze combinatie zorgt voor een hoge stikstof- en zwavelefficiëntie. Het calciumsulfaat zorgt voor een optimaal zwavelaanbod en minder verzuring. De korrels hebben een hoge oplosbaarheid en daarmee een goede beschikbaarheid van N en S. Elke korrel van YaraBela® SULFAN® heeft een evenwichtige, homogene N/S-verhouding.
De korrels beschikken over een hoog stortgewicht en optimale korrelgrootteverdeling, dit resulteert in een perfect strooibeeld. Het is een zuivere gegranuleerde meststof die bij uitstek geschikt is voor precisielandbouwtechnieken en gedeelde giften. Dit alles ziet u terug in lage verliezen en hoge opbrengsten. En zeker ook niet onbelangrijk: de productie vindt plaats in Europa en voldoet aan de hoge milieu- en kwaliteitseisen die Yara stelt. Kortom: YaraBela® SULFAN® is de logische keuze voor vooruitstrevende agrariërs die groot belang hechten aan opbrengst, kwaliteit en milieu.
Meer weten over de zwavelbehoefte?
Download de Pure N App op in de App Store of Google Play-store.
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele informatie rondom bemesting.