Tips: Voorkom leklucht in zuigbewaring
Dicht de kop van de rijen
Bij de kop ontstaat veel luchtverlies, waardoor de achterste kisten slechter drogen. Dit kan voorkomen worden door de palletopeningen met schuimrubber dicht te maken. Een andere oplossing is een zuigkleed. Deze sluit de palletopeningen en de spleten af.
Maak gebruik van een passend zuigkleed
Het kleed moet boven en onder goed aansluiten op de kist. DLV adviseert een zuigkleed die 70 procent (2,75 m) van de kist bedekt. Het kleed moet soepel (PE-doek/afdekzijl) zijn en meebewegen met het product.
Zorg dat de kisten goed vol zitten
Leklucht kan ook voorkomen worden door de kisten goed te vullen. Zeker de bovenste rij moet goed vol zitten om leklucht tegen te gaan.
Pas de kistspleten aan
De lucht zoekt de weg met de minste weerstand; boven of onder de kist. Zo komt er minder lucht bij het hart van de kist. Door aan de boven- en onderzijde minstens twee planken tegen elkaar te zetten, ontstaan er alleen nog spleten in het midden van de kist. Zo moet de lucht door deze spleten en bereikt het beter het hart.
Neem tijd om kisten te stapelen
Tijd nemen om de kisten goed te stapelen is belangrijk. Daarnaast verminder je lekverliezen door te kiezen voor een kist waarbij de planken in de kop en zijkant ten opzichte van elkaar verspringen.
Maak de aanzuigspleet niet te breed
Als de aanzuigspleet te breed is, gaat de lucht niet door naar het einde wanneer er langere stapellengtes gehanteerd worden. Hoogstwaarschijnlijk zorgt tegendruk in de aanzuigspleet voor een goede luchtverdeling in de lengte. DLV adviseert daarom de aanzuigspleet niet te breed te maken; maximaal 20 centimeter.
Regel de kanaaltempratuur dicht bij zuigwand
Het mengen van lucht moet zo dicht mogelijk bij de zuigwand gebeuren. Een goede oplossing is om de lucht in- en uitlaatkleppen achter de wand te hebben. Zo mengt de lucht zich, voordat het bij de kisten komt. De kachel moet dwars op de luchtstroom blazen voor een optimaal effect.
Neem voor meer informatie contact op met de bewaarspecialisten van Omnivent.
Bron: Landbouwmechanisatie, mei 2014, pag. 36-37.
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele bewaaradviezen en bewaaroplossingen.