Bevochtig aardappelen in bewaarschuur voor kwaliteit en opbrengst
Dit gebeurt bij aardappels die in een omgeving met een luchtvochtigheid (RV) lager dan 95% bewaard worden.
Waarom bevochtigen?
Uitdroging heeft veel gevolgen voor het gewas. Een oplossing is het bevochtigen van de aardappelen.
- Bevochtigen beperkt het gewichtsverlies
- Bevochtigen verhoogd de productkwaliteit (minder drukplekken)
- Bevochtigen voorkomt vrije vochtdruppels/ condensatie in de bewaring
- Bevochtigen werkt koelend zodat er minder uren met buitenlucht geventileerd of mechanisch gekoeld hoeft te worden.
RV beheersen
Bevochtigen verhoogt het RV% in de bewaring. Een verhoging van 94% naar 98% RV bij stabiele temperaturen zorgt al voor een daling van vochtafgifte van de aardappelen met een factor 3! (resultaat uit pilotproject ‘Bevochtigen met de Omnibreeze’ i.s.m. Lambweston)
Technieken om te bevochtigen
Omnivent hanteert diverse technieken om te bevochtigen:
- Nozzle / hogedruk bevochtiging
- Pad bevochtiging (in menglucht kamer)
- Stand alone Pad bevochtiging
- State of art bewaarmanagement / automatisering voor bewaken RV
Omnivent gebruikt in Nederland de Omnipad en Omnibreeze voor bevochtigen van het product. In landen met een extreem warm klimaat nozzle high pressure bevochtiging. Een bewaarcomputer/automatisering meet de buitenlucht RV% en de RV% in de bewaring. Op basis van deze gegevens informeert en adviseert de bewaarcomputer u als gebruiker.
Wilt u meer informatie of kijken wat Omnivent voor u kan doen? Neem dan contact op met een van onze vertegenwoordigers.
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele bewaaradviezen en bewaaroplossingen.
Tekst: Omnivent