Met één liter Reglone sterft aardappelloof af
Bij Maurits Bax zit sinds 2011 een Yara N-Sensor op de cabine van de tractor geïnstalleerd. Deze heeft hij in bruikleen van WageningenUR PRI/PPO en daarvoor van Agrifirm. Inzet is om met een minimale gebruik van Reglone het loof van de Fontane aardappelen te laten afsterven. En met succes. Met slechts één liter per hectare, sterft het loof af. De Yara N-Sensor wordt (nog) niet gebruikt voor de bijbemesting van de aardappelen, al is dat wel een wens waaraan wordt gewerkt. PPO/PRI werkt aan nog meer toepassingsmogelijkheden, waaronder het variabel spuiten van Phytophthora-middelen in aardappelen.
Bax teelt vooral de late Fontane aardappelen. Om vanaf begin oktober deze te kunnen rooien spuit hij het loof in de eerste of tweede week van september met Reglone dood. Voor de bespuiting vertrouwt hij voor het vierde opeenvolgende jaar op de Yara N-Sensor. Maurits Bax: “Het eerste jaar was ik toch een beetje wantrouwend. Maar na de goede ervaringen vertrouw ik nu blindelings op de door de Yara N-Sensor verstrekte informatie.”
De Yara N-sensor bepaalt op basis van de toestand van het loof de hoeveelheid Reglone die ter plekke gespoten kan worden. Deze module is ontwikkeld door Corné Kempenaar van WageningenUR PPO/PRI. Door de inzet van de Yara N-Sensor bedraagt het gebruik tussen de 1 en 1,5 liter. Per hectare. “De sensor geeft aan dat ik alleen voor loofdoding met nog minder Reglone toe kan (zelfs tot 0,4 / 0,6 liter per ha). Maurits Bax: “Dit advies van de N-Sensor volg ik echter niet op. Ik gebruik het middel ook om het aanwezige onkruid te bestrijden. Onkruiden zorgen voor problemen bij het rooien. Daarom speel ik op safe en stel een ondergrens in van één liter Reglone per hectare in. Ik heb het advies wel op enkele proefperceeltjes opgevolgd. Met 0,6 liter/ha Reglone sterft het loof daadwerkelijk af. Maar het onkruid niet.”
Bemesting
Maurits Bax heeft de Yara N-Sensor in bruikleen van PPO/PRI. Voor zijn bedrijfsomvang en toepassingsmogelijkheden is investeren in deze apparatuur nog niet interessant. “Hoe meer toepassingen, hoe sneller een dergelijke investering in de Yara N-Sensor sneller rendabel is”, onderstreept Bax. Hij wil graag meer mogelijkheden van de Yara N-Sensor in de aardappelteelt qua bemesting ontdekken zoals aardappelen bijmesten. Een bijkomend probleem hierbij is dat de bemesting ras afhankelijk is. PPO Lelystad, die het project begeleidt waaraan Bax deelneemt, werkt aan een oplossing.
Voor overige modules, klik hier
Meer weten over precisielandbouw of Reglone?
Download de Pure N App op in de App Store of Google Play-store.
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele informatie rondom bemesting.