Goede landbouwpraktijk beperkt uitspoeling
Maatregelen goede landbouwpraktijk
Effectieve maatregelen in het kader van een goede landbouwpraktijk zijn:
- het opstellen gedetailleerd bemestingsplan
- de voorraad minerale stikstof in het voorjaar bepalen en hierop de bemesting afstemmen
- een verdeelde N-gift afstemmen op de behoefte/groeiomstandigheden van het gewas
- het zorgen voor een gebalanceerd aanbod van andere voedingsstoffen (P, K, S) voor het optimaliseren van de stikstofbenutting
- met behulp van precisielandbouw de stikstofgift aanpassen aan de verschillende gewasbehoefte binnen het perceel
- de keuze van hoogproductieve rassen die de beschikbare stikstof efficiënt benutten
- de teelt van groenbemesters en wintergranen, zodat de in het najaar gemineraliseerde stikstof wordt vastgelegd
- het toedienen van dierlijke mest in een periode dat het gewas de beschikbaar komende stikstof kan opnemen
- het behoud van een goede bodemstructuur ter voorkoming van oppervlakkige afspoeling en ter stimulering van een diep en uitgebreid wortelstelsel
- het gebruik minerale meststoffen en dierlijke mest op voldoende afstand van oppervlakte water
Afstemmen meststof
Het nauwkeurig afstemmen van de bemesting op de gewasbehoefte is de beste manier om nitraatuitspoeling tot een minimum te beperken. In de praktijk is dit niet makkelijk. Immers de stikstofopname door de plant is afhankelijk van diverse (moeilijk voorspelbare) factoren, zoals:
- de hoeveelheid minerale stikstof in de bodem
- de mate van mineralisatie
- gewasontwikkeling
- weersomstandigheden.
Het economisch optimum
Zowel uit financieel- als milieuoogpunt is het zaak om uitspoeling tot een minimum te beperken. Een dosering tot het economisch optimum is de beste strategie. Het toedienen van meer stikstof dan het gewas kan opnemen werkt zowel vanuit economisch als milieuoogpunt averechts. Het precies aanpassen van de stikstofgift aan de gewasbehoefte vermindert het risico op uitspoeling en optimaliseert de opbrengst.
Yara precisie-instrumenten
Om een bemesting in exact gedoseerde, gedeelde giften, uit te voeren dient u de gewasbehoefte zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Yara heeft daartoe precisie-instrumenten ontwikkeld: de N-Tester en N-Sensor®. Op basis van de stand van het gewas bepaalt de N-Sensor® de stikstofbehoefte van de plant. Zo vermindert u het risico van stikstofoverschotten en uitspoeling aanzienlijk, maar wel met behoud van een optimale opbrengst en financieel resultaat.
Opbrengst optimaliseren, milieu beschermen
Op nitraat gebaseerde meststoffen, zoals kalkammonsalpeter (KAS) en NPK zijn efficiënte en betrouwbare meststoffen. Ze leveren u de gewenste precisie, efficiency en betrouwbaarheid, zodat u kunt voldoen aan de landbouwkundige en milieueisen van een duurzame landbouw. Nitraatmeststoffen en het gebruik van precisie-instrumenten verminderen uitspoeling en zijn daarmee een logische keuze voor milieubewuste landbouwers.
Ureum of KAS?
Vrijwel alle stikstofmeststoffen, ongeacht of u ze toedient in de vorm van KAS, urean of ureum, worden uiteindelijk in nitraat omgezet voordat de planten ze opnemen. Nitraatuitspoeling is daarom grotendeels onafhankelijk van de gekozen stikstofbron. Wel worden verschillen geconstateerd tijdens of onmiddellijk na het strooien. Zo blijkt uit veldproeven de hogere efficiency van nitraten. Dit resulteert in een lager stikstofoverschot en een lager risico op uitspoeling. Het hogere stikstofverlies bij ureum door vervluchtiging, wordt meestal gecompenseerd door een hogere dosering. Aangezien vervluchtiging niet is te voorspellen, verhoogt dit in de praktijk aanzienlijk het risico op overbemesting en uitspoeling. Door het hogere stortgewicht en een lager stikstofgehalte kan KAS gelijkmatiger worden verdeeld dan ureum. Het nauwkeuriger aanpassen aan de gewasbehoefte voorkomt pleksgewijze overbemesting of tekorten.
Meer weten over uitspoeling?
Download de Pure N App op in de App Store of Google Play-store.