Met resistente groenbemesting aaltjes inperken
Jensma teelt in maatschap met zijn ouders granen, uien, suikerbieten en als hoofdtak pootaardappelen op 46 hectare kleigrond van gemiddeld 16% afslibbaar. Hij is scherp op bodemgezondheid en aaltjesbestrijding. “In het verleden hebben we te maken gehad met bietencysteaaltjes. We zijn toen overgestapt van Italiaans raaigras naar resistente gele mosterd en de multiresistente bladrammenas Doublet. Dat heeft in de loop der jaren zeker zijn vruchten afgeworpen. We hebben geen problemen meer met aaltjes.”
Gezamelijke verantwoordelijkheid
Voor Jensma is het een vanzelfsprekendheid om op deze manier aaltjes te bestrijden. “Als je weet dat aaltjes zelfs via de wind kunnen verspreiden, vind ik het een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hier in de regio nemen telers die verantwoordelijkheid gelukkig ook.” Met Doublet heeft Jensma inmiddels 6 jaar ervaring. “Als je kijkt naar meervoudige aaltjesbestrijding, kom je voor multiresistentie automatisch uit bij Doublet. Bovendien vormt het een mooi gewas, dat laat in bloei komt én de bodem intensief doorwortelt.”
Blijf aaltjes de baas
Doublet bladrammenas is door multiresistentie zeer effectief tegen meerdere probleemaaltjes. Naast BCA1 worden ook maïswortelknobbelaaltjes (M. chitwoodi en fallax) succesvol bestreden. In biofumigatiesamenstelling zijn zelfs ook populaties schadelijke aardappelcysteaaltjes sterk te reduceren. De vernieuwde samenstelling, Doublet PLUS, voldoet aan alle eisen voor inzet binnen de vergroening (ecologisch aandachtsgebied).
Tekst: LG